Västerbottenspaj med picklade tomater

POPULÄRT
koket.se
Västerbottenspaj med picklade tomater
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Västerbottenspaj med picklade tomater

11 ingredienser

30 min

Ska ni på kräftskiva och har kort om tid att sätta ihop en ostpaj - då har Adam Thulin det perfekta receptet till er. En busenkel variant på paj med smördeg, lagrad ost och crème frâiche toppad med snabbpicklade tomater. Och pajen passar också fint att servera vid andra tillfällen än till kräftskivan. Perfekt att bjuda på buffén eller som en enkel lunch med fräsch sallad till.

Se Adam Thulin laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 1 förp smördeg, kyld på rulle (à ca 250 g)
  • 1 ägg, uppvispat
  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • 350 g körsbärstomater, olika färger
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk strösocker
  • 3 msk olivolja
  • 1 kruka färsk dill
  • 50 g forellrom
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Bred ut ett lager med crème fraiche på smördegen, lämna ca 2 cm av kanten fri.
  4. Pensla kanterna med uppvispat ägg.
  5. Strö över riven Västerbottensost.
  6. Grädda i ugnen ca 10-15 minuter.
  7. Vispa ihop ättika, socker, olivolja och salt. Hacka hälften av dillen och skär tomaterna i mindre bitar.
  8. Tillsätt dill och tomater i ättikslagen och blanda runt.
  9. Toppa pajen med tomaterna när den svalnat.
  10. Garnera med forellrom och dillvippor.