Västerbottenpaj med kräftor och morot

vasterbottenpaj med kraftor och morot
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Västerbottenpaj med kräftor och morot

0

13 steg att laga

15 ingredienser

1 h

Magisk paj till årets kräftskiva med mycket smak av krondill och morot!

Ingredienser

portioner5 portioner

Skal

  • 180 g vetemjöl
  • 125 g smör, tärnat
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 220 g västerbottensost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • peppar

Krondillskokta morötter

  • 33 cl öl (mörk pilsner)
  • 1 l vatten
  • 4 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 5 stjälk krondill
  • 10 knippmorötter
  • 1 dl gräddfil, hängd
  • vinbär, färska eller tinade från frysen (vita)

Gör så här

  1. Pajdeg
    Kyl alla ingredienser i minst en timme, även mjölet.
  2. Mixa ihop kallt smör och mjöl i en matberedare tills det klumpar ihop sig.
  3. Häll därefter i vattnet och arbeta ihop degen för hand tills den precis går ihop.
  4. Plasta degen och låt vila i kylen i minst 2h.
  5. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och fodra pajskalet/en, och stoppa i frysen i 20 minuter.
  6. Fyllning
    Vispa ihop ägg och vispgrädde. Tillsätt peppar. Fyll skalen med riven ost och slå på äggstanningen i omgångar.
  7. Grädda pajen/pajerna på 200 grader i 20-23 minuter (små) eller ca 35-40 minuter för en stor.
  8. Topping
    Skala morötterna.
  9. Koka upp resterande ingredienser och koka morötterna försiktigt i några minuter.
  10. De ska fortfarande vara spänstiga!
  11. Häll av oh låt svalna. Slanta morötterna i 3-4 delar.
  12. Servering
    Servera pajen rumstempererad.
  13. Garnera med krondillskronor, klickar av gräddfil och vita vinbär, färska eller tinade från frysen.
TIPS!
läs mer
Vad är blått vin

Vad är blått vin?

Vad är egentligen blått vin - och hur smakar det?

Läs mer