Västerbottenpaj med kräftor och morot

vasterbottenpaj med kraftor och morot
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Västerbottenpaj med kräftor och morot

15 ingredienser

1 h

Magisk paj till årets kräftskiva med mycket smak av krondill och morot!

Ingredienser

portioner

Skal

  • 180 g vetemjöl
  • 125 g smör, tärnat
  • 1-2 msk vatten

Fyllning

  • 220 g Västerbottensost, riven
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde, 40%
  • peppar

Krondillskokta morötter

  • 33 cl öl (mörk pilsner)
  • 1 l vatten
  • 4 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 5 stjälkar krondill
  • 10 knippmorötter
  • 1 dl gräddfil, hängd
  • vinbär, färska eller tinade från frysen (vita)

Gör så här

Pajdeg

  1. Kyl alla ingredienser i minst en timme, även mjölet.
  2. Mixa ihop kallt smör och mjöl i en matberedare tills det klumpar ihop sig.
  3. Häll därefter i vattnet och arbeta ihop degen för hand tills den precis går ihop.
  4. Plasta degen och låt vila i kylen i minst 2h.
  5. Kavla ut degen ca 3 mm tjock och fodra pajskalet/en, och stoppa i frysen i 20 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop ägg och vispgrädde. Tillsätt peppar.
  2. Fyll skalen med riven ost och slå på äggstanningen i omgångar.
  3. Grädda pajen/pajerna på 200 grader i 20-23 minuter (små) eller ca 35-40 minuter för en stor.

Topping

  1. Skala morötterna.
  2. Koka upp resterande ingredienser och koka morötterna försiktigt i några minuter.
  3. De ska fortfarande vara spänstiga!
  4. Häll av oh låt svalna. Slanta morötterna i 3-4 delar.

Servering

  1. Servera pajen rumstempererad.
  2. Garnera med krondillskronor, klickar av gräddfil och vita vinbär, färska eller tinade från frysen.