Vårsallad med kalv och tonfisk

NYHET
Vårsallad med kalv och tonfisk
Foto: TV4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

Vårsallad med kalv och tonfisk

26 ingredienser

45 min

Bjud på en festlig middag bestående av grillad kalventrecote och tonfisk med färskpotatis, ramslöksmajonnäs, sojadressing och rostade kryddor.

Ingredienser

portioner

Ramslöksmajonnäs

  • 7 dl olja
  • 50 g ramslök
  • 50 g spenat
  • 4 äggulor
  • salt
  • vinäger

Kryddströssel

  • 2 msk sesamfrön
  • 1 msk dillfrö
  • 1 msk flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 tsk svartpeppar

Sojadressing

  • 1,5 dl soja
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 msk kapris, hackad

Vårsallad

  • 400 g kalventrecote [100 g per person]
  • 320 g tonfisk [80 g per person]
  • 400 g färskpotatis
  • 8 gröna sparrisar
  • 1 knippe rädisa
  • 4 ägg
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Servering

  • salladsmix

Gör så här

Ramslöksmajonnäs

  1. Värm oljan till 70 grader.
  2. Mixa oljan med ramslök och spenat.
  3. Vispa upp äggulorna och tillsätt dem successivt i den gröna oljan.
  4. Smaka av med salt och vinäger.

Kryddströssel

  1. Rosta kryddorna i en torr panna.
  2. Krossa sedan kryddorna i en mortel.

Sojadressing

  1. Blanda ihop ingredienserna till dressingen.

Vårsallad

  1. Krydda kalven och tonfisken med salt och peppar.
  2. Grilla sedan kalven till 56 grader i innertemperatur.
  3. Grilla tonfisken snabbt på varje sida.
  4. Koka färskpotatis med rikligt med salt.
  5. Skala och koka (eller grilla) sparrisen.
  6. Skiva rädisorna tunt och lägg i kallt vatten.
  7. Koka äggen i 6 minuter och kyl ner.

Servering

  1. Skiva kalven och tonfisken tunt och placera ut på fat tillsammans med salladsmix.
  2. Dela potatisen i mindre bitar och skär sparrisen i lika stora bitar.
  3. Vänd upp sparrisen och potatisen med ramslöksmajonnäs så att du får en krämig sallad.
  4. Lägg den krämiga salladen bredvid tonfisken och kalven.
  5. Dela äggen i klyftor eller halvor.
  6. Toppa fisken och köttet med sojadressing.
  7. Avsluta med att strö över kryddströssel.