Värmlandstårta med jordgubbar och fläder

Jordgubbstårta med limecurd
Foto: TV4
Johan Östling
Johan Östling

Värmlandstårta med jordgubbar och fläder

Av: Johan Östling

Från: Hela Sverige bakar

15 ingredienser

60 m

En go och härlig jordgubbstårta, det kommer en väldigt långt på! Klassiska smaker men med en hint av fläder!

Det här är ett deltagarrecept från Hela kändis-Sverige bakar

Ingredienser

portioner8 - 10

Sockerkaksbotten

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt

Fyllning och dekoration

  • 6 dl marsansås
  • 0,5 dl fläderblomssaft
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker
  • 500 g jordgubbar
  • mandelspån
  • en kvist fläder

Gör så här

Sockerkaksbotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljpulvret vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Fyll två smorda och bröade springformar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter, eller tills kakan är klar (testa med en sticka).
  5. Låt kakorna svalna och sedan båda bottnarna i två delar.

Fyllning

  1. Gör marsansåsen enligt anvisningar på förpackningen med byt ut 0,5 dl vätska mot fläderblomssaft.

Montering

  1. Vispa grädden och smaksätt med sockret. Varva tårtan med marsansås, skivade jordgubbar och grädde. Spritsa grädde runt om tårtan och dekorera med jordgubbar, mandelflarn och en kvist fläder.