Värmande ankbuljong med persiljeolja

Desirée Jaks

Värmande ankbuljong med persiljeolja

8 ingredienser

3 h

Den här värmande ankbuljongen är god att äta precis som den är med persiljeoljan, men den är även utmärkt att spara i kylen och använda i såser och soppor.

Ingredienser

portioner sats

Ankbuljong

  • 1 anka, hel
  • 0,5 gul lök
  • 1 morot, skalad
  • 100 g rotselleri, skalad
  • salt
  • peppar

Persiljeolja

  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl persilja

Gör så här

Ankbuljong

  1. Stycka ut ankbrösten och låren och spara i kylen. Dela ner benen från ankan.
  2. Värm upp en gryta och sota lökhalvan på snittytan. Lägg över i en kastrull tillsammans med morot, selleri och benen från ankan. Täck med vatten och låt sjuda försiktigt i ca 2,5 timme. Sila sedan av och smaka upp med salt och peppar.
  3. Servera som värmande buljong i små skålar och toppa med örtoljan.
  4. Resterande buljong håller i kyl i minst 2 veckor, använd den gärna som grund till sås eller soppa.

Persiljeoljan

  1. Värm upp oljan lätt och mixa den sedan med persiljan. Sila genom ett kaffefilter.