Vareniki

Varenki
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Vareniki

9 ingredienser

1 h

Varenki är fyllda degknyten som ofta serveras som förrätt med smetana.

Ingredienser

portioner

Deg

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g vatten, uppkokt
  • 25 g olja
  • 4 g salt

Fyllning

  • 250 g körsbär
  • 45 g strösocker
  • majsstärkelse

Servering

  • smetana
  • mynta

Gör så här

Deg

  1. Sikta mjölet i en skål. Gör en brunn i mitten och häll i vatten, olja och salt. Blanda till en hård men elastisk deg. Rulla in i plastfilm och låt vila i kyl 1 timme.

Fyllning

  1. Kärna ur körsbären och rårör dem med socker, häll av juicen (spara till topping).
  2. Vänd körsbären i lite majsstärkelse.

Montering

  1. Kavla ut degen och stansa ut 6 cm rundlar, fyll med körsbär och vik på mitten, nyp ihop till halvmånar.

Servering

  1. Koka upp vatten och sjud varenkin tills de flyter upp till ytan.
  2. Låt rinna av och servera med smetana, körsbärsjuice och färsk mynta.