Vårcrudité med nässeldipp

Vårcrudité med nässeldipp
Foto: Tv4
Desirée Jaks
Desirée Jaks

Vårcrudité med nässeldipp

12 ingredienser

30 m

Vårcrudité med nässeldipp är en rätt som andas vår och sommar.

Ingredienser

portioner
  • 4 gröna sparrisar, gärna svenska
  • 4 ämnesgurka (eller små snacksgurkor)
  • 8 knippmorötter
  • 0,25 spetskål
  • gröna blad (till garnering, tex ramslök)

Nässeldipp

  • 1 dl rapsolja (extra olja till fritering)
  • 3 dl nässlor, plockade blad
  • 1 dl ramslök
  • 200 g färskost (gärna lite fetare)
  • salt
  • svartpeppar
  • äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Rensa grönsakerna och spola dem rena i kallt vatten.
  2. Dela grönsakerna i 4–6 bitar, håll dem kylda fram till servering.

Nässeldipp

  1. Hetta upp 1 dl av rapsoljan till 60 grader och mixa sedan med 2 dl nässlor samt ramslök till en grön paste.
  2. Blanda sedan ner färskosten och smaka upp med salt, peppar och vinäger. Håll kylt fram till servering
  3. Hetta upp olja till fritering (180 grader) och fritera nässlorna krispigt, ca 30 sekunder.
  4. Lyft upp nässlorna på hushållspapper och salta väl.

Servering

  1. Arrangera cruditén på ett fat.
  2. Krossa de friterade nässlorna ovanpå nässeldippen och servera dippen till grönsakerna.