Valnötsfylld fisk

Valnötsfylld fisk
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Valnötsfylld fisk

16 ingredienser

Pink Lax brukar den kallas, den hela laxöring som säljs djupfryst. Det här är ett perfekt recept för att laga sådan fisk. Den ser extra festlig ut med sit garnityr av granatäppelkärnor. Servera kokta grönsaker, ris eller potatis till. Ursprungsreceptet kommer från Irak.

Ingredienser

portioner
  • 1 pink lax
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl olivolja
  • 2,5 dl gul lök
  • 3,5 dl grön paprika
  • 2,5 dl valnötter
  • 1,5 dl persilja
  • 1 msk persilja
  • 3 msk granatäpplekärnor
  • 1,5 tsk malen svartpeppar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2,5 dl tahine
  • 1,75-2,5 dl vatten, kallt
  • 1,25 dl citron, pressad
  • 1 tsk salt
  • 1 citron

Gör så här

  1. Låt fisken tina nästan helt. Sätt ugnen på 200°. Gnid in fisken med 2 tsk salt. Häll över 1 dl olja och
  2. Skala och finhacka löken. Ansa och tärna paprikan fint. Hacka valnötterna grovt. Hetta upp resterande olja. Tillsätt löken och fräs under omrörning. Rör i paprikan och valnötterna och stek tills paprikan är mjuk. Tillsätt 1 1/2 dl av persiljan, 2 msk granatäppelkärnor och resten av saltet och pepparn.
  3. Fyll fisken med valnötsblandningen och fäst ihop buken med tandpetare. Stek fisken i mitten av ugnen 40–50 minuter och ös var 15:e minut med stekskyn. Fisken är klar när köttet lossnar från ryggbenet.
  4. Skiva citronen. Skala vitlöksklyftorna och mosa vitlöken till såsen i en skål med hjälp av en mortelstöt. Rör i tahine-pastan. Vispa ner 1 1/4 dl kallt vatten, citronsaft och salt. Fortsätt att vispa och tillsätt resten av vattnet, 1 tsk i taget, tills såsen är tjock som en majonnäs. Servera som på bilden.