Våffla benedict

Våffla benedict
Foto: Jessica Frej
Jessica Frej
Jessica Frej

Våffla benedict

10 ingredienser

30 m

Den är lite omständlig den här obeskrivligt goda rätten, så jag rekommenderar er att ta hjälp av en vän du har ett par extra händer. Man vill att såsen ska bli klar i samma sekund som äggen och då ska våfflorna också vara gräddade. Men det är inte svårt, följ receptet bara och ta det piano så kommer det gå strålande och bli hur gott som helst! /Jessica

Ingredienser

portioner

Pocherade ägg

  • 4 ägg
  • 4 tsk ättika

Hollandaise

  • 200 g smör
  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 krm salt

Till servering

  • 4 våfflor
  • 4 skivor rökt skinka
  • färsk spenat

Gör så här

Pochera ägg

  1. Sätt på två kastruller med vatten. Knäck äggen i varsitt litet glas med 1 tsk ättika i. När vattnet kokar dra de av plattan och gör en virvel i vattnet med en slev.
  2. Häll i äggen, en och en. Två i varje kastrull. Låt de ligga i det kokheta vattnet tills vitan omslutit sig kring gulan och vitan är fast, det tar ca 3 minuter.
  3. Tips för den ambitiösa - knäck äggen i en finmaskig tråd sil så den tunna delen av vitan rinner av och lägg ägget sen i ättika. På så vis får du ett perfekt pocherat ägg.

Hollandaise

  1. Smält smöret i en egen kastrull. Häll smöret i en liten kanna.
  2. Vispa ihop äggulor och vatten i en kastrull på svag värme. Vispa kraftigt tills blandningen börjar tjockna. Ha det på väldigt svag värme och vispa hela tiden medan du droppar i smöret. Det får inte bli för varmt då spricker såsen. Är det för svag värme så tjocknar den inte.
  3. Ett knep är att ha en tom sval skål bredvid dig så om du märker att den är klar och nästan för varm så häll upp den i skålen och fortsätt vispa. Man kan också slänga ner en isbit för att få ner temperaturen så snabbare.

Servering

  1. Lägg en skinka på varje våffla, toppa med ägget och häll på den varma hollandaisesåsen. Hugg in genast!