Smaskig marängtårta med lemon curd och färska bär. Blir det någon bit kvar är den nästan ännu godare dagen efter...
Per Morbergs Pavlovatårta
Du behöver
Marängbotten
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 msk maizenamjöl
- 1 tsk ättikssprit (12 %)
Lemon curd
- 3 citroner
- ca 4 dl strösocker
- 150 g smör
- 6 ägg
- vatten
Garnering
- 3 dl vispad grädde
- färska bär (jordgubbar, hallon, blåbär)
- flagad mandel, rostad mandel
Gör så här
- Marängbotten
Sätt ugnen på 140 grader. Vispa äggvitorna till riktigt styvt skum. - Rör ner sockret och fortsätt vispa tills smeten blir glansig och går att forma till toppar med vispen.
- Tillsätt maizenamjöl och ättikssprit, rör om väl.
- Fös ut smeten på ett smort och rejält mjölat bakplåtspapper i en så jämn cirkel som möjligt.
- Grädda i cirka 1 timme och 15 minuter. Stäng av värmen och låt tårtbottnen stå kvar i ugnen minst ett par timmar eller över natten. Det går också bra att förvara den på annan torr plats.
- Lemon curd
Tvätta citronerna till lemoncurden noga. Pressa ur saften och riv skalet från två av dem fint. - Häll sockret i en liten rostfri kastrull och tillsätt citronskalet.
- Blanda saften från alla citronerna med mjukrört smör. Rör ner citronsmöret i kastrullen.
- Vispa äggen lätt, häll ner dem i kastrullen och rör om, helst med en träsked.
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ner den mindre kastrullen i det sjudande vattnet (vattenbad).
- Låt krämen sjuda på låg värme tills den tjocknar. Rör hela tiden! Ställ krämen åt sidan och låt svalna.
- Lägg upp tårtbottnen på ett fat, bred på ett lager lemon curd och därefter vispad grädde. Garnera med de tjusiga små bären. Voilá!
9 juni 2011