Blåbärspaj med vaniljgräddfil

Blåbärspaj med vaniljgräddfil
Foto: Tv4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Blåbärspaj med vaniljgräddfil

20

8 steg att laga

11 ingredienser

Per Morberg bjuder på en fantastiskt god blåbärspaj. Serveras med fördel med vaniljgräddfil.

Ingredienser

portioner8 portioner
  • 1 l blåbär
  • 2 dl socker (råsocker)
  • 2 msk potatismjöl

Smördeg:

  • 200 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten

Vaniljgräddfil:

  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 citron
  • 2 msk rörsocker
  • 2 msk vaniljsocker (med prickar i)

Gör så här

  1. Knåda ihop smör, mjöl och socker i en bunke eller kör i mixer.
  2. Tillsätt lite vatten tills degen blir smidig.
  3. Tryck ut degen i en pajform och låt sedan vila i kylen 1 timme. Häll i blåbären.
  4. Blanda socker och potatismjöl och strö över blåbären.
  5. Grädda i 180 grader i 30 minuter. Servera med en klick vaniljgräddfil.
  6. Vaniljgräddfil:
  7. Riv skalet på citronen och blanda ner i gräddfilen.
  8. Smaka av med sockret och vaniljsockret.