Saffransris

Saffransris
Foto: TV4

Saffransris passar bra till indiskt eller annan asiatisk mat. Ett roligare ris, helt enkelt. Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Kom ihåg att de måste vara från rosor som är biologisk odlade utan bekämpning medel. Andra ätbara blommar kan också användas.

27 januari 2009

Du behöver

  • 2 msk varm mjölk
  • 5 dl basmatiris
  • 50 g smör
  • 4 st hela kardemummakorn
  • 1 st liten kanelstång
  • 6 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 15 g mandelspån
  • 1 msk torkade tranbär

Gör så här

  1. Skölj riset tills vattnet blir klart. Blöttlägg sedan riset i vatten 1 en timme. Efter en timme häll av vattnet ur riset i durkslag. Torrstek saffranen tills den är några nyanser mörkare. Lägg i varm mjölk och låt stå och dra cirka 3 timmar. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När den är varm lägg i kardemmumma och kanel, rör om någon minut. Häll över riset och sautera riset varsamt i cirka. 4 minuter. Sänk varmen om riset börja fastna i botten. Tillsätt vatten och salt. Vrid upp varmen lite, rör försiktigt i riset tills allt vatten kokat in. Häll i saffransmjölk med mandelspån, torkade tranbär och socker och blanda om försiktigt Lägg på locket och stek 30 minuter i ugnen..
  3. Ta bort synlig kardemumma och kanel innan du serverar. Dekorera med rosenblad om du vill.
Kommentera receptet

Fler goda recept