Hjärtformade småkakor

Foto: Fredrik Sandin Carlson
Hjärtformade småkakor
6 ingredienser
45 min
Spröda och goda små hjärtformade kakor att servera till kaffet!
Ingredienser
- 125 g osaltat smör, plus lite extra till plåtarna
- 1,65 dl strösocker, plus lite extra att strö över kakorna
- 1 äggula, uppvispad
- 3,75 dl italienskt 00-mjöl (eller vanligt vetemjöl)
- 1 citron, finrivet skal (ekologisk)
- 1 äggvita, lätt ihopvispad med 1 msk vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader. Smörj två plåtar.
- Tvätta citronen i varmt vatten och riv sedan det yttersta skiktet av skalet fint.
- Vispa smör och socker tills det blir poröst. Tillsätt äggula och vispa ordentligt. Blanda sedan ner mjöl och citronskal.
- Knåda lätt och forma degen till en boll. Slå in den i plastfolie och låt den stå i kylskåpet en stund, cirka 15 minuter, för att bli hårdare och därmed lättare att kavla.
- Dela degen i två delar och arbeta med den ena hälften åt gången. Låt den andra ligga kvar i kylskåpet undertiden.
- Kavla ut degen på mjölat bakbord till en 0,5 centimeter tjock platta. Ta ut hjärtformade kakor med en form. Pensla bort överflödigt mjöl från kakorna.
- Lägg kakorna en bit ifrån varandra på plåten och pensla med uppvispad äggvita och vatten. Strö över lite socker.
- Grädda kakorna 15 minuter i ugnen tills de blivit ljusbruna. Ta dem från plåten och låt dem kallna på galler.