Smält herrgårdsost som serveras med toppmurklor, rostad surdeg, maskros och ramslök

Foto: TV4
Smält herrgårdsost som serveras med toppmurklor, rostad surdeg, maskros och ramslök
18 ingredienser
En underbar rätt med bland annat herrgårdskräm, torkade oliver och toppmurklor som serveras med krispig sallad.
Ingredienser
Herrgårdskräm:
- 300 g extra lagrad herrgårdsost
- 1,5 msk vatten
Rostad surdeg:
- 150 g levain, bröd
- 1 msk kallpressad rapsolja
- salt
Torkade oliver:
- 120 g Nice oliver
Toppmurklor:
- 6 toppmurklor
- smör
- salt
- peppar
Ramslöksskum:
- 2 dl mjölk
- 5 blad ramslök
- salt
Servering:
- Späda maskrosblad
- rucolasallad
- färsk oregano
- Banyulvinäger
- kallpressad rapsolja
Gör så här
- Herrgårdskräm: Smält osten tillsammans med vatten i en liten bunke över vattenbad.
- Mixa slät med stavmixer precis innan servering.
- Rostad surdeg: Kantskär brödet och skär det i mycket små tärningar.
- Stek eller rosta i ugnen med rapsolja och lite salt.
- Låt rinna av på hushållspapper.
- Torkade oliver: Kärna ur oliverna och lägg dem på en plåt. Låt torka i ugnen på 100 grader ca två timmar.
- Toppmurklor: Blötlägg torkade murklor och blanchera tre gånger i vatten. Kyl ner och skölj noga för att få bort allt grus.
- Skiva murklorna i tunna skivor och stek i smör precis innan servering. Smaka av med salt och peppar.
- Ramslöksskum: Koka upp mjölken och slå den över ramslöken. Smaka av med salt.
- Låt stå och dra ett par timmar.
- Sila bort ramslöken.
- Värm upp mjölken och mixa till ett fluffigt skum precis innan servering.
- Servering: Värm 6 djupa tallrikar ordentligt.
- Lägg ostkrämen i botten och arrangera krutonger, oliver, murklor och ramslöksskum ovanpå.
- Dekorera med maskros, ruccola och oregano.
- Avsluta med att droppa över rapsolja och banyulvinäger.