Grillad nötbringa med honungs- och sojaglaze serverat med medelhavsbakelse och fondantpotatis.

Grillad nötbringa med honungs- och sojaglaze serverat med medelhavsbakelse och fondantpotatis.
15 ingredienser
En rätt du kan imponera gästerna på grillfesten med!
Ingredienser
- 1 kg färsk nötbrringa med ben (eller 700 g benfri bog av nöt)
- ca 2 l oxbuljong
- 3 klyftor vitlök
Fondantpotatis:
- 4 bakpotatisar
- 200 g smör
- 2 klyftor vitlök
- 2 färska rosmarinkvistar
Garnering:
- 16 smålökar, gula och röda
Medelhavsbakelse:
- 2 zucchini
- 2 röda paprikor
- 2 aubergine, ca 600 g
- 1 vitlök, finhackad
- 1 dl crème fraîche
- 0,5 citron, saften av
- 1 msk timjan, hackad
Gör så här
- Förberedelser:
- Lägg köttet i en stor kastrull. Häll på buljong och lägg i en skalad vitlök. Buljongen ska täcka köttet.
- Koka upp och skumma av. Koka i två timmar tills köttet är riktigt mört eller nästan lossnar ifrån benet.
- Låt köttet kallna i buljongen i minst 5 timmar. Detta kan göras några dagar innan grillningen.
- Tillagning:
- Koka en honungs- och sojaglaze.
- Skala och skär potatisen i ca 3x3 cm stora kuber. Skala och krossa vitlöken.
- Smält smöret i en stor kastrull med rosmarinkvistarna och vitlöken. Lägg ner potatisen, salta och peppra.
- Låt koka sakta under lock tills potatisarna blir mjuka, ca 30 minuter. Vänd dem efter halva tiden.
- Skala smålökarna. Lägg dem hela i smöret och låt koka 10-15 minuter tillsammans med potatisen
- Värm potatis och lök vid serveringen.
- Skär zuccinin i 8 skivor på längden, ca ½ cm tjocka. Gnid in skivorna med olja, salta och peppra.
- Grilla tills de fått en fin färg och blivit lite mjuka.
- Dela och kärna ur paprikorna. Gnid dem med olja.
- Grilla tills skalet är svart. Lägg paprikorna i en plastpåse och låt svalna.
- Dra av skinnet och ta ut rundlar av paprikan, ca 7 cm i diameter.
- Dela auberginerna på längden. Pensla dem med olja på snittytan. Grilla tills de är mjuka.
- Gröp ur köttet på auberginerna och hacka det fint.
- Blanda i vitlök, crème fraiche, citronsaft och timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Klä 4 stansringar (eller små formar ca 7 cm i diameter) med två skivor zucchini runt kanten på insidan av formen.
- Fyll formarna med auberginröran. Packa hårt och tryck till.
- Vid servering; lyft av ringen (eller om du använder formar, vänd dem försiktigt upp och ner).
- Toppa bakelserna med en paprikarundel. Servera bakelserna varma eller kalla.
- Skär nötbringan i portionsbitar. Grilla köttet över medelvärme i ca 20 minuter och pensla under tiden med honungs- och sojaglaze. Köttet behöver bara få en god grillsmak och bli varmt då det redan är färdigkokt.
- Servera nötbringan med fondantpotatisen toppad med löken samt medelhavsbakelsen.