Salviakryddad kalvschnitzel á la Hille, Senapsmos och smörstekta primörer

Foto: TV4
Salviakryddad kalvschnitzel á la Hille, Senapsmos och smörstekta primörer
22 ingredienser
1h
Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Dryck: Rött vin Amarone Classico
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Kalvschnitzel
- 800 g kalvinnanlår (gärna närproducerat)
- 12 färska salviablad
- 8 tandpetare
- vetemjöl (att enkelpanera i)
- salt
- vitpeppar
Senapsmos
- 6 potatisar
- 1,5 dl vispgrädde
- 4 msk smör
- 3 msk grovkornig senap (typ Mailles á l’Ancienne)
- 1 tsk salt
Smörstekta primörer
- 6 schalottenlökar
- 200 g sockerärtor
- 12 gröna sparrisar
- 2 msk smör
- salt
- ev vitpeppar
Maderiasky
- 1 dl madeiravin
- 1 dl vatten
- 2 msk koncentrerad kalvfond
- 0,5 msk kinesisk soja
- 75 g smör, mjukt
Gör så här
- Kalvschnitzel: Skär kalvschnitzeln i 8 lika stora bitar. Banka ut skivorna så att dom blir lite lagom tunna, gärna mellan två plastbitar. Lägg 3 st salviablad på fyra av kalvschnitzlarna och placera övriga ovanpå så att dom blir dubbla. Trä igenom 2 tandpetare per schnitzel så att dom inte faller isär under stekningen. Salta och peppra. Häll lite vetemjöl på en flat tallrik, vänd schnitzlarna i mjölet så att det täcker båda sidor och låt vila i några minuter. Kalvkött är känsligt och får inte stekas för länge. Bryn smör i stekpannan. Lägg i schnitzlarna, två åt gången. Stek ca två minuter per sida. Låt vila under folie.
- Senapsmos: Skala och koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet och mosa potatisen. Vispa hastigt i den uppvärmda grädden samt smöret och smaka av med senap och salt.
- Moset kan med fördel serveras i lite större krustader.
- Smörstekta primörer: Skär charlottenlök i tunna klyftor samt dela eventuellt sockerärtorna. Putsa sparrisen. Fräs allt sakta i lite smör så att grönsakerna blir ordentligt varma men utan att få någon färg. Smaka av med salt.
- Maderiasky: Koka ur stekpannan vari du stekt kalvschnitzlarna med vinet och vattnet samt tillsätt kalvfond och soja. Koka ihop det hela två till tre minuter. Vispa i det mjuka smöret klickvis och såsen är klar