Niklas chokladbakelse med flytande mitten

Niklas chokladbakelse med flytande mitten
Foto: TV4

Niklas chokladbakelse med flytande mitten

Av: Ulf Sletten

Från: Halv åtta hos mig

6 ingredienser

50 min

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där vanliga amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Dryck:
Chateau Grillon sauternes -06

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Bakelsen

  • 100 g mörk choklad (av god kvalitet)
  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 förp kondenserad mjölk

Gör så här

  1. Bakelsen: Smörj åtta ugnssäkra portionsformar med smör. Använd inte större formar, då gräddas de inte tillräckligt. Smält smör och finhackad choklad i mikron, över vattenbad eller på spis med låg värme. Rör ihop. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Häll i chokladblandningen och rör kraftigt. Sikta ner vetemjöl och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i de smorda formarna och ställ i frysen över natten. Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut formarna ur frysen och ställ dessa direkt i den varma ugnen. Grädda därefter i ca 15-20 minuter. Stjälp upp med hjälp av en kniv direkt på tallrik - garnera med kondenserad mjölk och färska hallon och ev. en kula vaniljglass.
  2. Sås på kondenserad mjölk: Genom att koka en oöppnad burk kondenserad mjölk i vatten, blir konsistensen krämigare och mer trögflytande. Smaken får också en kola- och nötkaraktär.
  3. Gör så här:Koka den oöppnade konservburken i rikligt med vatten i ca 4 timmar? Var noga med att vattnet hela tiden täcker burken. Fyll på med vatten efter hand som det dunstar.