Ugnsstekt picnicbog med grov potatispuré

NYHET
koket.se
Ugnsstekt picnicbog med grov potatispuré
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ugnsstekt picnicbog med grov potatispuré

31 ingredienser

2 h

Fredrik Eriksson gästar Nyhetsmorgon och bjuder på ugnsstekt picnicbog med grov potatispuré. Till det här serverar han en krämig vitkål, steksky med calvados, cornichons och persilja.

Se Fredrik Eriksson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

Ugnsstekt picnicbog

  • 1 kg picnicbog (svensk)
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja
  • färsk timjan
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri (liten bit)
  • 3 dl cider (torr)
  • 2 msk kalvfond
  • smör
  • 2 msk calvados (eller cognac)

Krämig vitkål

  • 0,25 vitkål
  • 1 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kummin, stött
  • 2 röda äpplen (t.ex. Ingrid Marie)
  • salt
  • vitpeppar

Potatispuré

  • 1 kg potatis
  • vatten
  • salt
  • 2 msk smör
  • 2 dl mjölk
  • kokspadet från vitkålen
  • 1 dl cornichons
  • 1 kruka persilja
  • vitpeppar

Gör så här

Picknickbog

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela picknickbogen och krydda den med salt och vitpeppar.
  3. Gnid in köttet i olivolja och fördela klippt timjan samt dijonsenap över.
  4. Tärna lök, morot samt selleri och lägg på en plåt.
  5. Slå på cider och kalvfond.
  6. Lägg bogen på ett galler ovanför plåten med grönsakerna och sätt in i ugnen i ca 60-80 minuter. Tiden beror på köttets storlek.
  7. Ta ut bogen vid 68 grader i innertemperatur och låt vila till ca 70 grader.
  8. Sila fonden och koka ner den. Smaksätt med lite smör och en skvätt calvados.

Krämig vitkål

  1. Finstrimla vitkålen och smörstek den i en kastrull.
  2. Tillsätt lite socker mot slutet så att kålen får fin färg.
  3. Häll på vinäger och vatten så att det täcker kålen. Avsluta med att salta.
  4. Koka sedan kålen under lock i ca 40 minuter så att den blir riktigt mjäll.
  5. Häll av och spara vätskan till potatisen.
  6. Blanda kålen med grädde och koka ihop. Smaksätt med vitpeppar och kummin.
  7. Lägg upp kålen på ett fat och toppa med tunt skivade äpplen.

Potatispuré

  1. Koka potatisen på klassikt vis med vatten och salt.
  2. Slå bort vatten.
  3. Stöt potatisen så att det fortfarande är lite grova bitar kvar.
  4. Tillsätt smör, mjölk och kokspad. Smaka av med vitpeppar och salt.
  5. Toppa purén med grovhackade cornichons och persilja.