Ugnsomelett med cheddar, stuvad grönkål och krispiga fänkålskrutonger

POPULÄRT
koket.se
Ugnsomelett med cheddar, stuvad grönkål och krispiga fänkålskrutonger
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Ugnsomelett med cheddar, stuvad grönkål och krispiga fänkålskrutonger

18 ingredienser

45 min

En långsamt ugnsbakad äggstanning serveras i form toppad en krämig stuvning på grönkål toppad med krispiga krutonger kryddade med fänkål. En perfekt rätt att låta ta plats på julbuffén

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Omelett med cheddar

  • 4 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 citron, finrivet skal
  • 200 g cheddarost, riven
  • salt

Stuvad grönkål

  • 25 g smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 3 kvistar grönkål
  • 25 g smör
  • 0,5 knippe dill, plockad och grovskuren
  • muskot, riven (efter smak)
  • salt
  • peppar

Fänkålskrutonger

  • 3 skivor levainbröd, grovt smulat (alt ljust osötat bröd)
  • 2 msk fänkål, mortlad
  • 3 msk smör

Gör så här

Ugnsomelett

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Vispa ihop ägg, grädde, citronskal, cheddarost och salt i en skål.
  3. Häll omelettsmeten i ugnssäker form. Tillaga i ugnen tills den har stannat, ca 30 minuter.

Grönkålsstuvning

  1. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt grädde och mjölk. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär loss grönkålsbladen från stammen. Skär bladen i mindre bitar.
  3. Fräs grönkålen i smör i en stekpanna några minuter. Salta och peppra.
  4. Tillsätt den frästa grönkålen i stuvningen, låt koka ihop några minuter. Avsluta med hackad dill och muskot.

Fänkålskrutonger

  1. Stek brödbitarna i smör tillsammans med den mortlade fänkålen i en stekpanna. Brödet ska få fin färg och bli krispigt.

Servering

  1. Slå den varma stuvningen över omeletten och toppa med fänkålskrutonger.