Ugnsbakad torskrygg med champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk

Ugnsbakad torskrygg med champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk
Foto: Tv4

Ugnsbakad torskrygg med champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk

Av: Johannes - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1 h 30 m

Ugnsbakad torskrygg med hemgjord champagnesås och rödvinsbräserat sidfläsk blir en riktigt lyxig huvudrätter som kommer förgylla helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 4 bitar torskrygg, á 250 g med skinn
  • smör, till stekning
  • olivolja, till stekning
  • salt

Mandelpotatis och rödbetor

  • ca 12 mandelpotatisar, med skal
  • 3 rödbetor, kokta

champagnesås

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 knippe dill
  • 0,5 knippe gräslök
  • smör
  • olivolja
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl champagne
  • 2-3 msk fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Rödvinsbräserat sidfläsk

  • 300 g sidfläsk, rökt
  • 3 dl rött vin
  • 1,5 msk röd balsamico
  • 1 krm strösocker

sparris

  • 8 sparris

Gör så här

Torskrygg

  1. Salta fisken rejält, och låt den ligga 5 minuter.
  2. Stek fisken i en panna med smör och olivolja med skinnet neråt. Stek så pass länge att skinnet blir knaprigt, men det får inte lossna eller fastna i pannan. Ös steksmöret i pannan över fisken medans du steker den.
  3. Lägg sedan fisken i en ugnsform och sätt den i ugnen på 180 grader. Låt fisken uppnå en maxtemperatur på 55 grader innan servering.

Mandelpotatis och rödbetor

  1. Klyv mandelpotatisen på mitten och tärna rödbetorna.
  2. Lägg potatisen med skalet uppåt i en stekpanna och stek tills de får en god yta, cirka 5-10 minuter. Stek rödbetorna lätt i 10 minuter.
  3. Lägg sedan rödbetorna i en form tillsammans potatisen och ställ i ugnen på 200 grader. Låt stå 30 minuter tills skalet är rostat och insidan mjuk.

Champagnesås

  1. Fräs morötter, palsternacka, gul lök, vitlök, dill och gräslök lätt med lite smör och olivolja.
  2. Tillsätt allt vitt vin och cirka 1 dl champagne. Låt fonden koka ner tills hälften av vätskan är kvar. Addera fiskfonden när uppkoket är klart. Sila sedan av fonden och töm den i en kastrull.
  3. Häll på grädden och mjölken och koka upp igen. Smaka av med salt och cayennepeppar. När såsen kokat upp och är klar för servering så tillsätt 1 dl champagne och mixa upp med stavmixer till en skummig sås.

Rödvinsbräserat sidfläsk

  1. Tärna sidfläsket i småbitar. Stek hårt i stekpannan så de får en god yta. Tillsätt sedan rödvinet och balsamicon. Koka ner alltihop tills sidfläsket har fått sig en god rödvinssirap. Tillsätt till sist socker om inte sirapen är tillräckligt tjock.

Sparris

  1. Stek sparrisarna lätt i stekpanna innan servering.