Ugnsbakad sej med potage på potatis- och purjolök

35 röster
40 m
4
40 m
4

Du behöver

Ugnsbakad sejfilé

  • 1 dl persilja, finhackad
  • 2 dl bröd, rivet dagsgammalt
  • 1 klyfta vitlök
  • 400 g sejfilé
  • 50 g smör, hyvlat
  • salt

Potage

  • 500 g potatis, mjölig sort, skalad och skuren i grova bitar
  • 100 g purjolök, tunt skivad
  • 1 klyfta vitlök, skivade
  • 4 msk olivolja
  • 2 kvist färsk timjan
  • 1 l kycklingbuljong
  • salt

Sallad

  • 5 dl vitkål, fint strimlad
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk ättiksprit 12 %
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka dill, fint skuren

Gör så här

  1. Potage
    Skär ner den skalade potatisen i mindre bitar och strimla purjolöken.
  2. Skiva vitlöken och stek sedan löken först i lite olivolja. När den mjuknat tillsätter du potatis och hackad timjan.
  3. Slå på buljong så att det täcker och låt koka med lock tills potatisen är nästan mjuk (ca 20 minuter), ta av locket och koka helt mjukt samtidigt som lite av vätskan dunstar. Slå eventuellt på med buljong för simmigare konsistens.
  4. Sallad
    Strimla vitkålen så fint du kan och blanda runt med socker, salt, ättika och olivolja samt dill. Blanda tills sockret löst sig.
  5. Ugnsbakad sejfilé
    Sätt ugnen på 200 grader, grill.
  6. Ta ut inkråmet ur ett dagsgammalt bröd och mixa till ett fint smul (undvik kanterna på brödet). Hacka persilja fint och blanda med brödsmulorna.
  7. Tillsätt riven vitlök och blanda till ett örtigt brödsmul.
  8. Lägg fisken i en form, bred på brödsmulet och tunt skivat smör (hyvlas med fördel med osthyvel). Baka i ugn, cirka 10-15 minuter. Sänk temperaturen de sista minuterna så fisken tillagas rakt igenom.
  9. Glöm inte att matsortera skal från vitlök, potatis och purjolök för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda middag. /Köket-redaktionen
21 mars 2020