Ugnsbakad lax med örttäcke

Ugnsbakad lax med örttäcke
Foto: Tv4

Ugnsbakad lax med örttäcke

Av: Youcef - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 15 m

Ugnsbakad lax med örttäcke som serveras med rotselleripuré och havsskum kommer blir en uppskattad middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lax

  • 500 g lax
  • 2 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • ströbröd
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 2 msk färsk basilika
  • 3 msk parmesanost, riven
  • 0,5 citron
  • salt

Rotselleripuré

  • 500-600 g rotselleri
  • 1,5 msk smör
  • 75 ml vispgrädde
  • salt
  • peppar

Havsskum

  • 540 g räkskal
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • olja
  • salt
  • cayennepeppar

Gör så här

Lax

  1. Sätt ugnen på 200 grader och placera laxen med skinnsidan ned i en ugnsfast form. Häll i vatten och smula ner en buljongtärning.
  2. Blanda ströbröd, dill, basilika och riven ost. Riv skalet av citronen och blanda i med saften och ströbrödblandningen. Smaka av och krydda.
  3. Lägg örtblandningen på laxen och placera mitt i ugn i ca 15-20 minuter.

Puré

  1. Skala och skär rotsellerin i 2x2 stora bitar och koka i lättsaltat vatten i 10-12 minuter.
  2. Häll av vattnet och mixa rotsellerin med stavmixer, tillsätt smör och grädde och mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.
  3. Häll över purén i en spritspåse om du önskar dekorera tallriken med detta och låt vila.

Havsskum

  1. Fräs räkskalen lätt tillsammans med chilin, vitlök och lite olja. Häll på vinet och låt sjuda i 15 minuter.
  2. Häll i grädden och sjud ytterligare 10 minuter. Sila bort räkskalen och ställ såsen åt sidan.
  3. Värm på såsen vid servering och smaka av med salt och cayennepeppar och skumma upp med hjälp av en stavmixer.