Ugnsbakad lax med krossad potatis i brynt smör

Ugnsbakad lax med krossad potatis i brynt smör

19 ingredienser

40 min

En riktig vardagsvinnare för hela familjen. Lax som bakas i ugn till perfektion serveras med krossad potatis och den populära såsen brynt smör.

Tips från Melleruds!
Melleruds alkoholfria pilsner produkt 2021

Tips från Melleruds!

Servera gärna med Melleruds Alkoholfria Pilsner 0,5%

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g laxsida (med skinn)
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 0,5 citron
  • färsk timjan
  • 1 knippe grön sparris

Krossad potatis

  • 800 g fast potatis, kokad och avsvalnad
  • 100 g smör
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 kruka färsk timjan

Yoghurtsås

  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 gurka, skalad och hyvlad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Bryn smöret i en kastrull, rör hela tiden, smöret är klart när det börjar bli brunt och dofta nötigt. Ha in en krossad klyfta vitlök och en timjankvist och ställ åt sidan.
  3. Lägg den kokta, kalla potatisen på en ugnsplåt eller i en ugnsfast form och krossa potatisen med en potatiskross eller en gaffel. Lägg laxen på samma plåt med skinnsidan nedåt. Skiva tre tunna skivor citron och lägg på laxen. Lägg ut sparrisen på plåten. Pensla lax och potatis med det brynta smöret och salta och peppra. Strö några timjankvista över. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen har fått fin färg och laxen är klar.

Sås

  1. Skala och hacka gurkan i tärningar, pressa ur vattnet något ur gurkan. Blanda ihop alla ingredienserna till yoghurtsåsen.

Servering

  1. Servera laxen med den krossade potatisen, sås och några droppar citron.
TIPS!
Fler goda tips
Råraka på rotfrukter med rökt lax och löjromssmetana

Fler goda tips

Här hittar du fler smarriga recept på mat som passar till Melleruds Alkoholfria Pilsner!

Läs mer