Ugnsbakad lax med frasigt parmesantäcke

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad lax med frasigt parmesantäcke
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Ugnsbakad lax med frasigt parmesantäcke

21 ingredienser

Härlig middag med hel laxsida i ugn toppad med ett frasigt parmesantäcke serverad med en gudomligt god sås, även kallad Green Goddess dressing, med massor av smak från basilika, koriander och avokado.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Lax

  • 700 g laxfilé utan skinn, i bit
  • 1,5 dl pankoströbröd
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 dl parmesanost, riven

Sås

  • 1 kruka färsk basilika (spara lite till servering)
  • 1 kruka färsk koriander (spara lite till servering)
  • 65 g babyspenat
  • 3 msk olivolja
  • 1 avokado
  • 5 sardeller
  • 0,5 citron, pressad saft + lite finrivet skal
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 dl matyoghurt (10 %)

Grönsaker

  • 1 rödlök
  • 1 broccoli
  • 1 röd paprika
  • 1 klyfta spetskål
  • 800 g delikatesspotatis
  • olivolja
  • salt
  • peppar
  • ev mer citron att pressa på

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vänd potatisen i lite olivolja, salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 35 minuter.
  3. Lägg laxen på smörgåspapper i en ugnsform, salta och peppra lätt. Blanda panko med olivolja och riven parmesan. Fördela över laxen och baka i ugnen i 18-20 minuter (tillaga på varmluft tillsammans med potatisen).
  4. Gör såsen genom att köra allt utom yoghurt i en mixer till en slät konsistens. Blanda med yoghurt och smaka av med salt och peppar.
  5. Skiva rödlök grovt och skär övrigt grönt i munsstora bitar. Stek i olivolja på hög värme tills grönsakerna fått lite färg. Salta och peppra.
  6. Servera laxen med den goda såsen, de härliga grönsakerna och rostad potatis.