• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ugnsbakad lax med fänkål och paprika

POPULÄRT
Ugnsbakad fänkål med paprika och lax
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Ugnsbakad lax med fänkål och paprika

8 steg att laga

13 ingredienser

30 min

Superenkel och smakrik laxrätt där allt lagas smidigt på en plåt i ugnen. Bjud med en kall sås på dill och crème fraiche.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 900 g laxfilé
  • 3 msk seafoodkrydda (från kryddkvarn)
  • 4 msk rapsolja
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1 fänkål
  • 200 g romanticatomater
  • 300 g delikatesspotatis (eller små färskpotatisar)

Sås

  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2 msk färsk dill, hackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Ansa och strimla fänkålen.
  3. Rör ihop olja och krydda.
  4. Lägg laxen i en ugnsform. Lägg fänkål, paprika och hela tomater och potatis runtom laxen.
  5. Pensla kryddoljan på laxen och alla grönsaker. Tillaga mitt ugnen i ca 17 minuter.
  6. Blanda ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera laxen med grönsaker och sås. Pressa gärna citronsaft över laxen vid servering.
  8. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna mer hållbar matlagning och njut av din goda laxrätt! /Köket-redaktionen