Ugnsbakad lax med chili och quinoa

Ugnsbakad lax med chili och quinoa
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Ugnsbakad lax med chili och quinoa

19

4 steg att laga

11 ingredienser

25 m

Thaiinspirerad lax lagad i ugn tillsammans med kokosmjölk, citrongräs och chili. Serveras med quinoa och chilirostade solroskärnor.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g laxfilé utan skinn (i 4 bitar)

Sås

  • 400 g kokosmjölk
  • 2 citrongräs
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 tsk fisksås

rostade solrosfrön

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 msk neutral olja
  • 0,5 röd chilifrukt (beroende på tycke och smak)
  • 1 tsk salt

Servering

  • 4 port röd quinoa, kokt

Gör så här

  1. Krossa och finhacka citrongräset, de mjuka delarna, finhacka även chilin. Rör samman alla ingredienser till såsen i en bunke.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll såsen över, ställ in i ugnen i ca 15 min på 150 grader varmluft, tills laxen är klar med en innertemp om ca 48-56 grader efter tycke och smak.
  3. Rosta solrosfröna gyllene i en panna med oljan, salt och så mycket chili som du pallar med!
  4. Servera laxen med den vackra röda quinoan och toppa med de krispiga och heta fröna.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer