• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ugnsbakad lax med chili och quinoa

Ugnsbakad lax med chili och quinoa
Sandra Mastio
Sandra Mastio

Ugnsbakad lax med chili och quinoa

4 steg att laga

11 ingredienser

25 m

Thaiinspirerad lax lagad i ugn tillsammans med kokosmjölk, citrongräs och chili. Serveras med quinoa och chilirostade solroskärnor.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé utan skinn (i 4 bitar)

Sås

  • 400 g kokosmjölk
  • 2 citrongräs
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 2 tsk fisksås

rostade solrosfrön

  • 1 dl solroskärnor
  • 1 msk neutral olja
  • 0,5 röd chilifrukt (beroende på tycke och smak)
  • 1 tsk salt

Servering

  • 4 port röd quinoa, kokt

Gör så här

  1. Krossa och finhacka citrongräset, de mjuka delarna, finhacka även chilin. Rör samman alla ingredienser till såsen i en bunke.
  2. Lägg laxen i en ugnsfast form och häll såsen över, ställ in i ugnen i ca 15 min på 150 grader varmluft, tills laxen är klar med en innertemp om ca 48-56 grader efter tycke och smak.
  3. Rosta solrosfröna gyllene i en panna med oljan, salt och så mycket chili som du pallar med!
  4. Servera laxen med den vackra röda quinoan och toppa med de krispiga och heta fröna.