Ugnsbakad hälleflundra med brynt smörmajonnäs

3 röster
1.5 h
4

Ett riktigt gott fiskrecept som passar utmärkt till helgen. Den brynta smörmajonnäsen och de rostade hasselnötterna gör att rätten blir alldeles extra god.


Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

Så väljer du ekorätt i fiskdisken
Melleruds alkoholfria pilsner
1.5 h
4

Du behöver

Fisk

  • 800 g hälleflundra
  • smör, till stekning
  • vitpeppar

Saltlag

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt

Sallad

  • 4 gemsallad
  • 3 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt

Majonnäs

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g smör
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt

Till servering

  • hasselnötter

Gör så här

  1. Blanda saltlaken och lägg hälleflundran i den i 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Bryn smöret till majonnäsen och låt det svalna.
  4. Vispa äggulor med dijon och vinäger, droppa i olja och vispa, fortsätt att ha i olja och vispa tills majonnäsen tjocknar, fortsätt sedan att ha i det brynta smöret likadant. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Ta upp hälleflundran och torka av den, peppra och stek en gyllene yta i smör, kör klart i ugnen ca 10 minuter till 52 grader.
  6. Hacka nötterna och rosta dom lite lätt i en torr stekpanna, ställ åt sidan.
  7. Smält smöret i en stekpanna och lägg i vitlöksklyftorna som du skalat och mosat lite. Dela salladshuvudena i två och stek med snittytan ner tills dom fått en lite bränd yta. Smaka av med salt.
  8. Lägg upp fisk, gemsallad och toppa med majonnäs och nötter.
Tips!
Frasig kycklingschnitzel med sardellsmör och citronpotatis Melleruds
30 mars 2020