Ugnsbakad blomkål med fetakräm och belugalinser

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad blomkål med fetakräm och belugalinser
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Ugnsbakad blomkål med fetakräm och belugalinser

19 ingredienser

30 min

Ugnsrostad blomkål serverad med örtiga belugalinser och en snabbgjord fetaoströra. Servera gärna med ett gott surdegsbröd till.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 blomkål
  • 2 gula lökar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 vitlök
  • salt
  • peppar
  • 2 dl belugalinser
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 65 g spenat

Fetaostkräm

  • 150 g fetaost
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 skivor surdegsbröd

Gör så här

Rostad blomkål

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär blomkålen i mindre buketter. Spara blasten på blomkålen och lägg åt sidan.
  3. Blanda blomkål och lök med olja och honung på en plåt, strö över oskalade vitlöksklyftor.
  4. Rosta i ugnen tills allt fått fin färg, rör runt då och då, ca 15-20 minuter. Skär ner blomkålsbladen och tillsätt när det är 5 minuter kvar i ugnen. Salta.

Kokta linser

  1. Koka linserna med de torkade kryddorna och buljongen enligt anvisning på förpackningen. Häll av och smaka av med olivolja och salt.
  2. Vänd ned spenaten.

Fetakräm

  1. Mixa fetaost och olivolja. Tillsätt crème fraiche och stjälkar och blad från basilikan (spara några blad till garnering), fortsätt att mixa till en jämn kräm.
  2. Servera blomkål och lök med fetakräm, linser och ett gott surdegsbröd! Strö över resten av basilikan.