Tzatziki på vårt vis och fetaostdipp med sting

Tzatziki på vårt vis & fetaostdipp med sting
Foto: Ulrika Ekblom

Tzatziki på vårt vis och fetaostdipp med sting

Av: Jill Johnson, Maria Molin Ljunggren

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

"Egentligen kommer den här varianten på tzatziki från Thessaloniki på fastlandet, men vår vän Areti har gjort den till sin och nu är det vår favorit. I hennes kylskåp hittade vi den här smarriga fetaoströran."

Receptet är från kokboken Jill & Marias Taverna, Tukan förlag

Tips! Areti använder smala, ljusgröna starka paprikor. Ibland finns liknande sivripaprika att köpa hemma, blanda annars vanlig paprika med chili. /Jill och Maria

Ingredienser

portioner4 - 6

Tzatziki

  • 0,5 gurka
  • salt
  • 5 dl grekisk yoghurt
  • 1-3 klyftor vitlök, rivna
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 kruka dill, hackad

Fetadipp

  • 3-6 sivripaprikor (eller 1 vit, grön eller röd paprika + 1-2 chilifrukt)
  • 2 msk olivolja
  • 150 g fetaost
  • 0,5 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök, riven

Gör så här

Tzatziki

  1. Skala och riv gurkan grovt. Strö över salt och låt stå i 20 minuter. Skölj och krama noga ur all vätska. Blanda yoghurt, vitlök, olivolja och vinäger. Rör ner dillen och smaka av om det behövs mer salt. Låt stå en stund och samla smak.

Fetadipp

  1. Sätt ugnen på 250° och grill.
  2. Placera paprika och chili på en oljad plåt och grilla tills de börjar mörkna runtom. Vänd då och då så att de blir jämnt rostade. Lägg i en plastpåse och knyt om. Låt ligga i 15 minuter. Dra sedan av skalet, skär köttet i bitar och peta bort alla kärnor. Mixa paprika- och chiliköttet med lite av oljan. Smaka hur starkt det är.
  3. Mixa feta, yoghurt, resten av olivoljan, vinäger och vitlök i en annan bunke. Tillsätt lite av paprikamixen i taget tills du tycker att du har fått till lagom sting. Fortsätt mixa till en slät dipp.
  4. Förvaras i kyl, men ta fram dippen en god stund i förväg eftersom den lätt blir hård. Servera gärna med varma pitabröd att dippa, alternativt till lite extra rostad paprika och oliver.