Två sorters rårakor

Foto: Tv4
Två sorters rårakor
14 ingredienser
1 h
Två sorters rårakor med smak av kantarell och rom blir en festlig förrätt.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Råraka
- 4 potatisar (mellanstora)
- 1 tsk salt
- 2-3 tsk smör (och/eller rapsolja)
Kantarelltopping
- 50 g smör
- 1,5 dl kantareller, hackade
- 2 dl crème fraîche
- 75 g Västerbottensost, riven
- 1 granatäpple
- 1 knippe persilja, finhackad
- 1 msk crema di balsamico
Romtopping
- 3 msk smetana (eller crème fraiche)
- 3 msk rom
- 1 rödlök, finhackad (liten)
- 1 knippe dill, finhackad
Gör så här
Råraka
- Grovriv potatisen och krama ur all vätska. Blanda med salt.
- Portionera ut potatisrivet till små kakor och stek i smör i ett plättjärn (eller stekpanna) först på ganska hög värme för att få en fin yta.
- Platta till potatisen kärleksfullt och vänd efter ett par minuter när rårakan har fått lite fastare form och släpper från kanten. Stek några minuter på andra sidan också.
Kantarelltopping
- Smörstek kantarellerna (när smöret slutat fräsa har det rätt temperatur).
- Blanda samtidigt ihop crème fraiche med ost i en liten skål och kärna ur granatäpplet.
- Garnera rårakan med västerbottenkräm, fyll på med kantareller, strö över granatäpplekärnor och toppa med persilja.
- Dekorera gärna tallriken med balsamico.
Romtopping
- Garnera rårakan med en stor klick av både smetana och rom. Strö över lite lök och avsluta med dill.