Turkisk lammgryta med bulgur

Turkisk lammgryta med bulgur
Foto: TV4

Turkisk lammgryta med bulgur

Av: Helena - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

ca 2 h

Turkisk gryta på mört lammkött och grönsaker. Serveras med bulgur och fräsch kall yoghurtsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färskt lammkött (bog eller bringa)
  • 3 aubergines
  • 2 gröna paprikor
  • 2 röda paprikor
  • 2 gula lökar (stora)
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl olivolja
  • 1 förp tomat, finkrossade
  • 1 förp körsbärstomater
  • 1 msk mynta
  • 1 msk salt
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk strösocker
  • 10 korn vitpeppar, till köttkoket
  • 2 msk salt, till köttkoket
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • bulgur

yoghurtsås

  • 4 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk mynta
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm salt

Gör så här

Lammgryta

  1. Börja med att koka köttet i separat kastrull. Häll på vatten så det precis täcker köttet
  2. Salta och tillsätt vitpepparkornen. Koka i ca 1,5 h eller tills köttet släpper från benen.
  3. Under tiden köttet kokar, skär alla grönsaker i klyftor och bitar, inte för smått.
  4. Hetta upp olivoljan i egen större kastrull och fräs alla grönsaker och kryddor samt tomatpurén i ca 15 minuter.
  5. Häll i tomatkross och körsbärstomatburken, späd med 2 dl vatten.
  6. Stäng locket och låt koka i ca 40 minuter.
  7. När köttet kokat klart, ta upp köttet, sila kokspadet genom durkslag över i en bunke.
  8. Slå 5 dl silat kokspad över de puttrade grönsakerna. Koka upp i 10 min. Ta av kastrullen och lägg i det kokta lammköttet och blanda runt.

Bulgur

  1. Mät upp 4 portioner enl förpackningen.
  2. Smält 2 msk smör i en kastrull och bryn bulguren hastigt i smöret. Häll på rekommenderad vätska till 4 port enligt förpackningen. Smula ner buljongtärningen och koka klart enligt anvisning på förpackningen.

Yoghurtsås

  1. Blanda ihop. Ställ i kylen till servering.