Tsukune – japanska kycklingfärsspett
Tsukune – japanska kycklingfärsspett
16 ingredienser
40 min
Tsukune är en japansk rätt med smaksatt kycklingfärs på spett som penslas med en glaze. Dippa i äggula vid servering. Saken i glazen går att byta mot en torr sherry eller torrt vitt vin.
Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser
Taru-glaze
- 1 dl japansk soja
- 1 dl mirin, eller 0,5 dl ljus sirap +0,5 dl vatten
- 1 dl torr sherry, eller sake
- 1 msk farinsocker
- 2 klyftor vitlök
- 2 cm färsk ingefära
Spett
- 700 g kycklingfärs
- 2 klyftor vitlök, rivna
- 4 salladslökar, mycket finhackade
- 1 dl pankoströbröd
- 1 ägg
- 2 msk misopasta, eller japansk soja
- 1 msk sesamolja, + mer till händerna
- 16 grillspett
- 4 äggulor
- 2 pak choi, i klyftor på längden
- 4 port japanskt ris, nykokt
Gör så här
- Blötlägg grillspetten.
Taruglaze
- Häll soja, mirin och sake (eller sherry) i en vid kastrull eller panna. Låt koka upp.
- Tryck till vitlöksklyftorna och skiva ingefäran i 1 cm stora bitar.
- Lägg i kastrullen/pannan och låt koka med. Puttra till vätskan reducerat till hälften och glazen blivit lite simmig.
- Plocka bort vitlök och ingefära, ställ åt sidan.
Kycklingspett
- Blanda kycklingfärs med vitlök, salladslök, panko, ägg, misopasta och sesamolja.
- Blanda väl. Forma till små korvar runt grillpinnarna. Använd gärna lite sesamolja på händerna, det gör att färsen inte fastnar.
- Grilla på direkt värme tills de börjar bli klara. Pensla på taruglazen på spetten mot slutet.
- Grilla även pak choi, pensla på lite taruglaze även på dem.
- Servera färsspetten med en äggula var att doppa dem i samt ris och grillad pak choi.
Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna samt skal från ägget för en mer hållbar matlagning, och njut av dina spett. /Köket-redaktionen