Tsukune – japanska kycklingfärsspett

0 röster
40 min
4
40 min
4

Du behöver

Taru-glaze

  • 1 dl japansk soja
  • 1 dl mirin, eller 0,5 dl ljus sirap +0,5 dl vatten
  • 1 dl torr sherry, eller sake
  • 1 msk farinsocker
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 cm färsk ingefära

Spett

  • 700 g kycklingfärs
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 4 salladslökar, mycket finhackade
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 ägg
  • 2 msk misopasta, eller japansk soja
  • 1 msk sesamolja, + mer till händerna
  • 16 grillspett
  • 4 äggulor
  • 2 pak choi, i klyftor på längden
  • 4 port japanskt ris, nykokt

Gör så här

  1. Blötlägg grillspetten.
  2. Taruglaze
    Häll soja, mirin och sake (eller sherry) i en vid kastrull eller panna. Låt koka upp.
  3. Tryck till vitlöksklyftorna och skiva ingefäran i 1 cm stora bitar.
  4. Lägg i kastrullen/pannan och låt koka med. Puttra till vätskan reducerat till hälften och glazen blivit lite simmig.
  5. Plocka bort vitlök och ingefära, ställ åt sidan.
  6. Kycklingspett
    Blanda kycklingfärs med vitlök, salladslök, panko, ägg, misopasta och sesamolja.
  7. Blanda väl. Forma till små korvar runt grillpinnarna. Använd gärna lite sesamolja på händerna, det gör att färsen inte fastnar.
  8. Grilla på direkt värme tills de börjar bli klara. Pensla på taruglazen på spetten mot slutet.
  9. Grilla även pak choi, pensla på lite taruglaze även på dem.
  10. Servera färsspetten med en äggula var att doppa dem i samt ris och grillad pak choi.
  11. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna samt skal från ägget för en mer hållbar matlagning, och njut av dina spett. /Köket-redaktionen
1 augusti 2020