Tryffelstänkt palsternacksoppa

Tryffelstänkt palsternacksoppa
Foto: Tv4

Tryffelstänkt palsternacksoppa

0

14 ingredienser

1 h

Tryffelstänkt palsternacksoppa med fräst ostronskivling och smördegsskruvar.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 palsternackor
  • 1 potatis
  • 1 gul lök
  • vatten (mängd efter behov)
  • 2 msk grönsaksbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ev sherry (eller liknande)
  • tryffelolja

Tillbehör

  • 4 tomater (små smakrika)
  • 0,25 kg ostronskivling
  • smör (till stekning)
  • smördeg
  • färsk timjan (till bröden, kan uteslutas)
  • salt

Gör så här

  1. Skala och ansa rotfrukterna, skär dessa i små bitar och hacka löken fint.
  2. Fräs först palsternackorna tills de får lite färg. 
  3. Lägg därefter i löken och fortsätt fräsa tills den börjar mjukna. 
  4. Tillsätt slutligen potatisen och fräs så att allt är lagom mjukt. 
  5. Häll i vatten så att det täcker allt och koka tills det är riktigt mjukt. 
  6. Häll i grönsaksbuljong, men var försiktig så att smaken inte tar över.
  7. Mosa med en mixerstav och späd med vatten till en lagom konsistens, det ska bli soppa och inte puré!
  8. Man kan tillsätta lite sherry om man vill, men tänk på att det är palsternacksmaken som skall dominera.
  9. Se till att soppan är ordentligt varm inför servering, tillsätt grädde som rundar av smaken och eventuellt mer buljong. Smaka av med salt och peppar.
  10. Häll upp i skålar eller djupa tallrikar och stänk några droppar tryffelolja över.
  11. Tillbehör
    Dela tomaterna och strö timjan och salt över. 
  12. Lägg tomaterna på ett oljat fat och baka i ugnen på 125 grader i ca 45 minuter. De är klara när tomaterna är alldeles mjuka.
  13. Dela svampen i lagom bitar, det är trevligt att se vad det är för svamp. Fräs bitarna i smör.
  14. Gör vridna bröd av smördegen som ser festliga ut. Tillsätter sälta och eventuellt lite timjansmak. Grädda i ugnen på 200 grader i 5-10 minuter. 
  15. Servering
    Bred ut svampfräset på tallrikar, lägg smördegsbrödet ovanpå och två tomathalvor.