Trumpburgare

Mattias-Larsson

Trumpburgare

48 ingredienser

Hamburgare med barbequesås, senapsmajonnäs, friterade lökringar, bacon, cheddarost samt dirty fries. Trumpburgare är ganska mycket av allt och smakmässigt lite stökig med både lite rökigt, sött, hett, krämigt och även lite flottig… Dock inga mexikanska influenser. /Mattias

Ingredienser

portioner burgare

Hamburgerbröd (6 stycken)

  • 2,5 dl mjölk
  • 35 g jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 ägg, till pensling
  • sesamfrön, till pensling

Dirty fries

  • 600 g fast potatis
  • neutral olja, till fritering
  • 1 purjolök, gröna purjolöksblad om ca 10 cm
  • 1 tsk kummin, krossad
  • 1 tsk enbär, krossade
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar, krossad
  • 1 tsk rosmarin, finhackad
  • 2 tsk flingsalt, krossat

picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • salt

Senapsmajonnäs (räcker till fler men är svår att göra mindre av)

  • 2 äggulor
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 tsk citronsaft, pressad
  • 2 dl olja, med neutral smak

Barbecuesås (räcker till fler)

  • 1 klyfta vitlök
  • 1 chipotlechili (torkad, rökt pepparfrukt)
  • 0,5 äpple
  • olivolja, till stekning
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl passerade tomater
  • olja
  • salt

Högrevsburgare

  • 600 g högrevsfärs, gärna fet och grovmald
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk vatten
  • salt
  • svartpeppar

Friterade lökringar

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • salt
  • frityrolja

Vid servering

  • 4 skivor bacon
  • 4 skivor cheddarost
  • 4 hamburgerbröd, se ovan

Gör så här

Hamburgerbröd

  1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin ca 10 minuter. Låt degen Jäsa i bunken till dubbel storlek, ca 30 minuter. Stjälp därefter upp degen och arbeta snabbt ur luften.
  2. Dela degen i 6 delar. Rundriv brödet till bullar och kavla sedan ut det till knappt 1 cm tjocka rundlar. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa till dubbel storlek ca 1 timme i rumstemperatur. Pensla bröden med ägget och strö gärna på någon god topping.
  3. Värm ugnen till 225 grader. Ställ in bröden i ugnen, spraya dem med vatten och grädda i cirka 10 minuter till fin färg. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler med en kökshandduk ovanpå.

Dirty fries

  1. Värm ugnen till 250 grader. Ugnsrosta purjolöksbladet i ca 20 minuter tills det är helt genombränt. Smula sönder det brända purjolöksbladet och blanda samman med kryddorna och saltet.
  2. Skär fina stavar av potatisen till pommes fritesen och fritera dem i olja på 160 grader till fin färg och krispig yta. Blanda dem därefter med kryddblandningen

Picklad rödlök

  1. Koka upp vinäger, socker och vatten med en liten nypa salt. Skiva rödlöken och lägg ner den i den kokande lagen och dra av kastrullen. Låt löken svalna.

Majonnäs

  1. Lägg ner äggulor, dijonsenap och citronjuice i en matberedare. Starta mixern och tillsätt olja sakta till en tjock majonnäs. Smaka av med salt.

Barbecuesås

  1. Skala vitlöksklyftan och hacka vitlöken och chipotlechilin fint. Kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Lägg ner chipotle, vitlök och äpple i en kastrull och fräs ett par minuter på medelhög temperatur i lite olivolja. Tillsätt farin, vinäger och passerade tomater och koka ca 10 minuter till såsig konsistens. Häll upp såsen i en matberedare och mixa slätt. Smaka av med salt.

Burgare

  1. Blanda högrevsfärsen med senap och vatten. Smaka av med salt och svartpeppar. Forma färsen till 4 fina hamburgare.

Friterad lök

  1. Skiva löken i halvcentimeter tjocka skivor och plocka isär till ringar. Vispa ägget lätt i en bunke och lägg mjöl och ströbröd på varsin assiett. Panera lökringarna först i mjölet, doppa dem sedan i ägget och sist i ströbrödet. Värm upp frityrolja i en fritös eller i en vid kastrull till 160 grader. Fritera lökringarna till fin färg. Lägg de på ett dubbelvikt hushållspapper och salta de därefter.

Servering

  1. Knaperstek baconskivorna. Dela och stek bröden på snittytorna till fin rostad färg. Stek hamburgarna i olja på hög temperatur tills de har en fin brynt yta och är medium. Lägg på ostskivorna och montera därefter ihop hamburgarna.
  2. .