Trippeltillagad pommes frites

koket.se
Trippeltillagad pommes frites
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Trippeltillagad pommes frites

3 ingredienser

2 h

"Trippelpompa, världens bästa pommes frites! Visst, den tar lite tid men det är SÅ värt det." /Erik Videgård

Se Erik Videgård laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 2 bakpotatisar, skalade
  • rapsolja (eller matolja att fritera i)
  • havssalt

Gör så här

  1. Skär potatisen i stavar som är ca 1 cm x 1 cm x potatisens längd.
  2. Skölj potatisen i rinnande vatten i 5 minuter.
  3. Koka potatisen i vatten tills den precis börjar bli mjuk (+70 grader). Sila av och kyl på ett galler i en timme.
  4. Hetta upp oljan till 130 grader och fritera potatisen tills en yta ”glas” bildats, det tar ca 5 minuter.
  5. Kyl potatisen på galler i 30 minuter.
  6. Hetta upp oljan till 190 grader och fritera potatisen tills den blir mörkt gyllenbrun, salta och låt rinna av på hushållspapper.