”Världens bästa pommes frites! Visst, den tar lite tid men det är SÅ värt det. Här pimpar jag den lite extra med riven ost och finhackad basilika.” /Erik Videgård
100 g cheddarost, finriven (mjölkfri eller parmesan)
50 g basilika, finstrimlad
havssalt
Grillad blomkål
1 blomkål, skuret i 2 cm tjocka skivor
havssalt
svartpeppar, nymalen
rapsolja
2 klyftor vitlök, tunt skivade
Dragonmayo
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
2 droppar tabasco
2 dl rapsolja
6 g färsk dragon, finhackade
0,5 citron, saft
salt
Gör så här
Trippelpompa
Skär potatisen i stavar, ca 1cm x 1cm x potatisens längd.
Koka potatisen tills den precis börjar bli mjuk (+70 grader). Sila av och kyl.
Hetta upp oljan till 160 grader och fritera potatisen tills en yta ”glas” bildats.
Kyl potatisen igen.
Hetta upp oljan till 190 grader och fritera tills potatisen blivit mörkt gyllenbrun.
Lägg över potatisen i en skål med hushållspapper och låt den rinna av. Ta bort hushållspappret och tillsätt riven ost, basilika och grovt salt.
Grillad blomkål
Trimma blomkålshuvudet och skär den tjocka delen i 2 cm tjocka skivor (spara de fina bladen till sallad eller tillbehör).
Gnid in skivorna i salt, peppar, rapsolja och vitlök. Marinera i kyl 1 timme eller över natten.
Hetta upp grillen eller en grillpanna och grilla tills du fått ett vackert mönster. Låt baka klart på låg värme eller i ugnen på 150 grader. Testa genom att sticka in en kniv, den ska precis penetrera med lite motstånd.
Dragonmayo
”Bygg” samtliga ingredienser i ett mixerglas.
Sätt ner en mixerstav och kör samtidigt som du sakta drar mixerstaven uppåt. Smaka av med salt.