Trippelpompa med grillad blomkål

POPULÄRT
Trippelpompa med grillad blomkål
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Trippelpompa med grillad blomkål

10

17 ingredienser

1 h

”Världens bästa pommes frites! Visst, den tar lite tid men det är SÅ värt det. Här pimpar jag den lite extra med riven ost och finhackad basilika.” /Erik Videgård

Ingredienser

portioner

Trippelpompa

  • 2 bakpotatisar, tvättade med skal
  • rapsolja (eller matolja att fritera i)
  • 100 g cheddarost, finriven (mjölkfri eller parmesan)
  • 50 g basilika, finstrimlad
  • havssalt

Grillad blomkål

  • 1 blomkål, skuret i 2 cm tjocka skivor
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen
  • rapsolja
  • 2 klyftor vitlök, tunt skivade

Dragonmayo

  • 2 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 droppar tabasco
  • 2 dl rapsolja
  • 6 g färsk dragon, finhackade
  • 0,5 citron, saft
  • salt

Gör så här

  1. Trippelpompa
    Skär potatisen i stavar, ca 1cm x 1cm x potatisens längd.
  2. Koka potatisen tills den precis börjar bli mjuk (+70 grader). Sila av och kyl.
  3. Hetta upp oljan till 160 grader och fritera potatisen tills en yta ”glas” bildats.
  4. Kyl potatisen igen.
  5. Hetta upp oljan till 190 grader och fritera tills potatisen blivit mörkt gyllenbrun.
  6. Lägg över potatisen i en skål med hushållspapper och låt den rinna av. Ta bort hushållspappret och tillsätt riven ost, basilika och grovt salt.
  7. Grillad blomkål
    Trimma blomkålshuvudet och skär den tjocka delen i 2 cm tjocka skivor (spara de fina bladen till sallad eller tillbehör).
  8. Gnid in skivorna i salt, peppar, rapsolja och vitlök. Marinera i kyl 1 timme eller över natten.
  9. Hetta upp grillen eller en grillpanna och grilla tills du fått ett vackert mönster. Låt baka klart på låg värme eller i ugnen på 150 grader. Testa genom att sticka in en kniv, den ska precis penetrera med lite motstånd.
  10. Dragonmayo
    ”Bygg” samtliga ingredienser i ett mixerglas.
  11. Sätt ner en mixerstav och kör samtidigt som du sakta drar mixerstaven uppåt. Smaka av med salt.