Tre sorters sill

Tre sorters sill
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Tre sorters sill

19 ingredienser

“Tre sorters sill” eller sillassiett serverades förr på de gamla stadshotellen som inledning på en middag. Här har vi valt sotare, som egentligen är en strömming, inlagd sill och gubbröra. Den inlagda sillen och gubbröran gör du i förväg. Sotaren lagas precis före servering. Servera knäckebröd eller kavring till.

Ingredienser

portioner
  • 2 inläggningssillfiléer
  • 1,5 dl ättika
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk vitpeppar, krossad
  • 2 tsk kryddpepparkorn
  • 0,5 rödlök, i skivor

Gubbröra:

  • 4 ägg, hårdkokta
  • 4 ansjovisfiléer
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad
  • 1 msk gräslök, finskuren
  • salt
  • vitpeppar
  • dillvippa, till garnering

Sotare:

  • 4 färska strömmingar
  • 1 msk salt
  • 4 msk smör
  • 0,5 kruka färsk dill

Gör så här

  1. Inlagd sill: Koka upp ättiksprit, vatten, socker och peppar i en kastrull. koka tills sockret löst sig. Kyl lagen. skär sillfiléerna i mindre bitar och lägg i en glasburk. slå den kalla lagen över. Låt stå kallt över natten.
  2. Gubbröra: Skala och hacka de hårdkokta äggen. Hacka ansjovisfiléer, dill och persilja. skär gräslöken smått. Blanda samman ägghack, äggulor, ansjovis, kryddgrönt, salt och peppar.
  3. Sotare: Klipp dillen och rör ner den i det rumstempererade smöret. Rensa strömmingen men låt ryggbenet sitta kvar. Lägg saltet i het stekpanna. Halstra strömmingen 2 minuter per sida.
  4. Sillassiett: Lägg upp en klick gubbröra och en bit sill på en assiett. Dekorera med röd lök och dill. Placera den nystekta sotaren på tallriken och lägg på dillsmöret. Servera genast.