Trädgårdsdumplings med dahliaknöl

Trädgårdsdumplings med dahliarot
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Trädgårdsdumplings med dahliaknöl

8 ingredienser

Marie gör dumplings fyllda med den oväntade ingrediensen dahliarknöl, mest smak har knölar från dahliasorrter som är gamla och som inte är så förädlade. Dahliaknölen går att byta mot morötter eller andra grönsaker du gillar.

Ingredienser

Deg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 2 dl vatten

Fyllning

  • 1 dahliaknöl
  • 1 dl shiitakesvamp
  • 1 dl svampört.(eller annan färsk ört som du gillar)
  • färsk vitlök (så mycket som du gillar)
  • 1,5 dl färskost
  • salt

Till servering

  • japansk soja

Gör så här

  1. Arbeta samman vetemjöl, ägg och vatten till en smidig deg. Låt den vila medan du gör fyllningen.
  2. Skala och finhacka dahliaknölen.
  3. Fräs ihop svamp, svampört och vitlök i olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt den hackade dahlian och fräs lite till.
  5. Rör i färskosten och smaka av med salt.
  6. Ta en liten bit av degen och tryck ut till en rundel, lite större än en femkrona.
  7. Kavla ut rundeln, ca 10 cm i diameter.
  8. Lägg på lite fyllning och vik ihop rundeln till en halvmåne.
  9. Lägg dina dumplings på ett fikonblad i en ångkorg.
  10. Sätt korgen på en kastrull med lite vatten i. Koka upp och låt koka 10-15 minuter.
  11. Ät och dippa gärna i en god soja.