Toscaäpple med vaniljkräm

Emma Shields - KK 2019

Toscaäpple med vaniljkräm

Av: Emma Shields

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h

Toscaäpple med vaniljkräm och rosmarinkola blir en perfekt dessert till nyår!

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 300 g mjölk
  • 60 g strösocker
  • 72 g äggula
  • 24 g majsstärkelse
  • 100 g grädde, lättvispad

Rosmarinkola

  • 100 g grädde
  • 100 g sirap
  • 50 g strösocker
  • 1 kvist rosmarin

Toscaäpplen

  • 2 äpplen ingrid marie (stora)
  • 50 g smör
  • 24 g rörsocker
  • 18 g honung
  • 7 g mjölk
  • 18 g majsstärkelse
  • 40 g mandelspån, lätt rostade

Servering

  • flingsalt

Gör så här

Håll skärmen tänd

Vaniljkräm

  1. Skrapa ur vaniljstången och lägg den i mjölken. Låt det koka upp och låt det sedan dra i 15 minuter.
  2. Vispa ihop socker, äggula och majsstärkelse.
  3. Häll mjölken över äggblandningen. Slå tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp. Låt sedan koka i 5 minuter under konstant omrörning.
  4. Sila blandningen.
  5. Plasta vaniljkrämen och kyl den helt.
  6. Vänd i lättvispad grädde innan servering.

Rosmarinkola

  1. Mät upp alla ingredienser utom rosmarin i en kastrull och koka till 110 grader.
  2. Tillsätt sedan rosmarin och låt den ligga kvar i såsen tills såsen har svalnat.

Toscaäpplen

  1. Smält smöret och tillsätt socker, honung, mjölk och majsstärkelse.
  2. Låt koka några minuter tills smeten tjocknar.
  3. Rör sedan ner rostade mandelflarn.
  4. Kärna ur äpplena och halvera dem.
  5. Lägg äpplena i en form och toppa med toscasmeten.
  6. Baka äpplena på 175 grader i 20 minuter eller tills de är gyllene och mjuka.

Servering

  1. Bottna varje tallrik med en generös sked vaniljkräm.
  2. Lägg en äppelhalva i varje tallrik och strö lite flingsalt över.
  3. Ringla över rosmarinkolan och servera.