Tortilla de patatas

koket.se
friterad aubergine med honung
Birgit Malmcrona
Johan Backéus
Birgit Malmcrona
Johan Backéus

Tortilla de patatas

Av: Birgit Malmcrona, Johan Backéus

Från: Nyhetsmorgon

5 ingredienser

20 m

Den här spanska potatisomeletten kan bli perfekt att bjuda på i helgen. Den passar både som tapas, del av en buffé eller som tillbehör till middagen.

Se Birgit Malmcrona laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 lökar
  • 700 g potatis
  • 6 ägg
  • salt
  • olivolja

Gör så här

  1. Skala och skär löken tunt.
  2. Stek löken på medelvärme så att den blir gyllenbrun och karamelliserad.
  3. Skala och skär potatisen i skivor. Stek potatisskivorna i olja tills de känns mjuka men inte har fått färg.
  4. Blanda potatis, lök och ägg i en bunke. Rör försiktigt så att inte potatisen bryts för mycket. Tillsätt salt.
  5. Ringa lite olja i en liten stekpanna och låt det komma upp i ganska hög värme. Häll försiktigt i smeten.
  6. Låt äggen stabilisera sig lite på undersidan och sänk värmen.
  7. Låt det stå på medelvärme i några minuter.
  8. Nu kommer den läskiga stunden, nämligen att vända omeletten.
  9. Ta en stor tallrik och lägg upp och ner som ett lock över hela stekpannan. Vänd stekpannan utan att tveka så att omeletten hamnar med den bakade sidan uppåt på tallriken. Tillsätt en gnutta olja i den nu fria pannan och höj värmen. Lägg tillbaka omeletten i pannan så att den bakade sidan hamnar uppåt.
  10. Sänk värmen och låt omeletten gå någon minut på den här sidan också.
  11. Välj själv hur välstekt du vill att omeletten ska vara. Vissa vill att äggen ska vara lite krämiga, medan andra gillar när de är fastare. Du får testa och se vad som passar dig bäst.
  12. Servera omeletten kall eller varm.