Tortellini med basilika och champinjoner i brynt salviasmör

Tortellini med basilika och champinjoner, brynt smör med salvia
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Tortellini med basilika och champinjoner i brynt salviasmör

15 ingredienser

1 h

Hemgjorda små pastaknyten fyllda med ricotta, svamp, parmesan och basilika. Bjud dem nykokta med rikligt av brynt salviasmör.

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 msk olivolja
  • salt

Fyllning

  • 250 g ricotta
  • 1 kruka basilika
  • 75 g parmesanost, riven
  • 10 skogschampinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • olja, till stekning

Brynt salviasmör

  • 200 g smör
  • 12 blad färsk salvia

Gör så här

Pastadeg

  1. Blanda vetemjöl, durumvete och salt i en bunke. Gör ett hål i mitten. Knäck i ägg och tillsätt vatten och olivolja. Blanda ihop ca 1 minut så att allt går ihop något.
  2. Häll ut på ren bänk och knåda ca 10 minuter. Plasta in och låt vila ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Mixa under tiden ihop basilika, ricotta och parmesan i en mixer.
  2. Skär svampen i mindre bitar, spara några hela svampar till garnering. Stek den hackade svampen hårt i stekpanna i olja. Skala och riv vitlöken fint. Tillsätt den i svampen och fräs ytterligare någon minut. Låt svalna något.
  3. Tillsätt svampfräset till ricottablandningen och mixa ihop allt.

Montering

  1. Kör degen i pastamaskin så att den blir riktigt tunn.
  2. Stansa ut ringar, lägg en liten klick av smeten i mitten. Pensla med vatten runt kanterna, vik över på mitten och tryck ihop till en liten tortellini.

Servering

  1. Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Koka tortellinin 3-4 minuter.
  2. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg i salvian mot slutet.
  3. Skär svampen som är kvar i tunna skivor.
  4. Häll av tortellinin. Servera tillsammans med det brynta salviasmöret. Garnera med skivad svamp.