Torsk och jordärtskocka

Torsk och jordärtskocka
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Torsk och jordärtskocka

Av: Katja Palmdahl

Från: Kockarnas kamp

25 ingredienser

En lyxig och fräsch varmrätt med torskrygg bakad i blad av spetskål serverad med en krämig soppa på jordärtskocka. Toppa med friterad torskkind, syrligt äpple och krispiga chips på jordärtskocka vid servering.

Ingredienser

portioner

Jordärtskockssoppa

  • 500 g jordärtskocka
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • smör, att steka i
  • 3 dl äppelmust, syrlig (gärna med lite kvitten i alternativt äppelmust och lite torrt vitt vin)
  • 6 dl musselbuljong, på blåmusslor (och/eller ljus kycklingbuljong)
  • 3 dl crème fraîche
  • ev 1 dl mjölk

Torsk

  • 500 g torskrygg
  • havssalt, till rimning
  • 4 blad spetskål
  • 4 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 citron, zest (liten citron)
  • smör, brynt

Friterad torskkind

  • 3-4 torskkind
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 dl surdegsbröd, rivet (alternativt panko)
  • olja, till fritering

Garnityr

  • 4 msk äpple, tärnat (Granny Smith)
  • 4 msk jordärtskocka, tärnad
  • citron
  • 4 msk ärtor, nyspritade
  • 2 dl jordärtskocka, tunt hyvlad och friterad
  • harsyra (eller ängssyra)

Gör så här

Jordärtskocksoppa

  1. Skala och dela skockorna i bitar. Hacka lök och vitlök för att fräsa ihop med skockorna i smör. Slå på must/vin och låt koka ihop ett par minuter. Tillsätt buljong och låt skockorna koka mjuka på svag värme under lock.
  2. Mixa soppan helt slät med crème fraiche och smaka upp med salt och peppar. Här kan du också syra upp smaken lite. Önskar du lite mer syra kan du mixa ner lite citronjuice eller champagnevinäger.
  3. Vid servering är det superläckert att mixa upp soppan igen, gärna med lite mjölk om den tjocknat, för extra skum.

Torsk

  1. Salta torsken runt om och låt ligga i 30 minuter. Skölj bort saltet och torka fisken.
  2. Doppa spetskålen snabbt i kokande vatten och kyl i isbad.
  3. Lägg riven pepparrot och zest på varje torskfilé och slå på lite brynt smör. Krydda och slå in i spetskål. Jag brukar dela varje spetskål i tre bitar så att det blir lättare att äta vid servering. Pensla även utsidan med lite smält smör och baka på 140 grader till en innertemperatur på 48-50 grader.

Friterad torskkind

  1. Salt och peppra torskkinderna. Dubbelpanera dem genom att först vända i mjöl, sedan uppvisat ägg och sist i ströbröd. Fritera dem i ca 2-3 minuter på 180 grader.

Garnityr

  1. Lägg tärnat äpple och skocka i en skål och pressa över lite citron.
  2. Friterad skocka är helt enkelt tunt skivad skocka som friterats ett par minuter och saltats lätt.

Servering

  1. Lägg upp torsk, torskkinder och dekorera med garnityr i en djup tallrik. Servera gärna soppan vid sidan.