Torsk med pepparrotsskum och saffranssås

Torsk med pepparrotsskum och saffranssås
Foto: TV4

Torsk med pepparrotsskum och saffranssås

Av: John Lundvik

Från: Sveriges mästerkock VIP

24 ingredienser

40 m

Torsk med saffranssås, pressad potatis och pepparrotsskum.

Ingredienser

portioner2 - 4

Rimmad torsk

  • 600 g torskfilé
  • 1,5 msk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 5 dl vatten

Pressad mandelpotatis

  • 600 g mandelpotatis
  • 1 gul lök
  • salt

Pepparrotsskum

  • 1 msk crème fraîche
  • färsk pepparrot (efter smak)
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • peppar

Saffranssås

  • 0,5 gul lök
  • 0,5 morot
  • 100 g smör
  • 5 dl grädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk ljus sirap
  • 0,5 msk maizenaredning
  • salt
  • peppar

Servering

  • rädisa (garnering)
  • dill (garnering)

Gör så här

Rimmad torsk

  1. Torrimma torsken med lite salt och socker runt fisken. Fisken står bäst i rumstemperatur ca 20–30 minuter före stekning.
  2. Stek sedan torsken i smör till en innertemperatur på 56 grader.

Pressad mandelpotatis

  1. Koka potatisen med en hel lök i saltat vatten för bättre smak. Pressa sedan i en potatispress

Pepparrotsskum

  1. Mixa crème fraîche, riven pepparrot och citronsaft i en kastrull på låg värme.Tillsätt salt och peppar. Mixa med en stavmixer eller till en skummig konstisens.

Saffranssås

  1. Finhacka löken.
  2. Lägg smöret i en pannan och fräs lök och morot tills löken är lätt brynt.
  3. Häll i grädden i pannan och koka upp.
  4. Sänk sedan värmen och låt sjuda. Tillsätt buljongen, rör om och tillsätt sedan saffran. Mängden saffran kan du variera efter eget tycke och smak.
  5. Tillsätt sirap samt smaka av med salt och peppar.
  6. Sila av såsen för en silkeslen sås, går också bra utan. Blanka av med en liten klick smör mot slutet och red eventuellt med maizenaredning.

Servering

  1. Garnera med rädisor och dill.