Halstrad röding med citronett

Halstrad röding med citronett
Foto: TV4

Halstrad röding med citronett

Av: Torbjörn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1h

Halstrad röding med citronett, kantareller och brytbönor på surdegskrutong samt balsamicoreduktion.

Vintips:
I Castei Ripasso 119 kr, artnr: 22409

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citronett

  • 2 msk citron, pressad
  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1,5 krm svartpeppar, nymalen

Surdegskrutong

  • levain (ljust surdegsbröd), 1/4 till 4 port
  • 2 msk olivolja
  • 4 krm havssalt
  • Balsamicoreduktion
  • 1 dl lagrad balsamvinäger
  • 1 dl strösocker

Kantareller med bönor

  • 400 g kantareller, rensade
  • 400 g brytbönor
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 100 g smör
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 msk salt, till att koka bönorna
  • flingsalt
  • vitpeppar, på kvarn

Röding

  • 4 rödingfiléer
  • 2 krm salt
  • 2 msk rapsolja
  • vitpeppar, från kvarn

Gör så här

Citronett

  1. Vispa ihop citronsaft, skal och senap.
  2. Vispa ner oljan i en fin stråle, smaka av med salt och peppar.

Surdegskrutong

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skiva 4 stora tunna skivor av Levainen.
  3. Lägg skivorna på ett ugnsgaller.
  4. Salta med flingsalt och ringla olivolja på brödet.
  5. Sätt in brödet i ugnen i 5-10 minuter.

Balsamicoreduktion

  1. Lägg balsamvinäger och socker i en kastrull.
  2. Koka upp och låt koka några minuter.
  3. Häll upp i skål och låt svalna.

Kantareller med bönor

  1. Sätt på en kastrull med vatten, tillsätt saltet.
  2. Dela bönorna i 3-4 cm stora bitar.
  3. Lägg ner bönorna i det kokande vattnet och låt koka i ca 3 minuter.
  4. Häll av bönorna i ett durkslag och låt svalna.
  5. Dela eventuellt kantarellerna i mindre bitar.
  6. Hätta upp en stor gjutjärnspanna tillsätt oljan och hälften av smöret, vänta tills smöret ”tystnat” och lägg sedan i kantarellerna. Låt steka någon minut, tillsätt sedan schalottenlöken. Stek kantarellerna gyllenbruna, salta och peppra.

Röding

  1. Kontrollera att alla ben är borta. Skär bort lite i varje enda på filéerna (skär lite diagonalt) dela sedan varje filé på mitten (skär lite diagonalt).
  2. Salta filéerna på båda sidorna.
  3. Hätta upp en gjutjärnspanna ordentligt, tillsätt rapsoljan och lite salt.
  4. Stek filéerna med skinnsidan neråt, låt de ligga ganska länge, de ska bli ”gyllensvarta”.
  5. Salta och peppra. Vänd filéerna och låt steka 20 sekunder på köttsidan.
  6. Lägg filéerna på en långpanna.

Vid servering

  1. Lägg in filéerna i ugnen på 200 grader.
  2. Värm kantarellerna och blanda i bönorna.
  3. Lägg kantarellblandningen på varsin krutong och lägg den på tallriken.
  4. Rippla lite av balsamico reduktionen över svampen.
  5. Lägg även filéerna på tallriken och servera citronetten i varsin liten skål på tallriken.