Tonka posset

koket.se
Tonka posset
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Tonka posset

6 ingredienser

1 h + tid i kyl

"Med smaker av karamell, vanilj, mandel och lite lätta röktoner så är detta en helt underbar och superenkel dessert. Gör den samma dag eller upp till 4 dagar i förväg, viktigt att låta den stå övertäckt i kylskåpet bara. Lycka till!" /Alexander Pelli

Se Alexander Pelli laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner
  • 600 g grädde (ekologisk) [6 dl]
  • 120 g rörsocker (ekologiskt) [1,4 dl]
  • 0,5 vaniljstång, med märg (ekologisk)
  • 0,5 kanelstång (ekologisk)
  • 2 tonkaböna, riven
  • 50 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,5 dl]

Gör så här

  1. Blanda samman grädde, socker, vanilj, kanelstång och riven tonkaböna och låt stå över natten eller i 4 timmar i kylen.
  2. Sjud upp blandningen och låt stå i 30 minuter.
  3. Pressa citronerna och mät upp saften, spara till senare.
  4. Koka upp blandningen och sila den. Tillsätt citronsaften och rör ordentligt.
  5. Häll upp i 4 glas eller skålar till servering.
  6. Låt svalna i kylen i 8 timmar eller över natten. Täck över för att inte få en tjock yta.
  7. Servera med exempelvis rostad och hackad mandel eller krisp av vörtbröd.