Tonka posset
Tonka posset
6 ingredienser
1 h + tid i kyl
"Med smaker av karamell, vanilj, mandel och lite lätta röktoner så är detta en helt underbar och superenkel dessert. Gör den samma dag eller upp till 4 dagar i förväg, viktigt att låta den stå övertäckt i kylskåpet bara. Lycka till!" /Alexander Pelli
Se Alexander Pelli laga receptet

Ingredienser
- 600 g grädde (ekologisk) [6 dl]
- 120 g rörsocker (ekologiskt) [1,4 dl]
- 0,5 vaniljstång, med märg (ekologisk)
- 0,5 kanelstång (ekologisk)
- 2 tonkaböna, riven
- 50 g citronsaft, färskpressad (ekologisk) [0,5 dl]
Gör så här
- Blanda samman grädde, socker, vanilj, kanelstång och riven tonkaböna och låt stå över natten eller i 4 timmar i kylen.
- Sjud upp blandningen och låt stå i 30 minuter.
- Pressa citronerna och mät upp saften, spara till senare.
- Koka upp blandningen och sila den. Tillsätt citronsaften och rör ordentligt.
- Häll upp i 4 glas eller skålar till servering.
- Låt svalna i kylen i 8 timmar eller över natten. Täck över för att inte få en tjock yta.
- Servera med exempelvis rostad och hackad mandel eller krisp av vörtbröd.