Stek

Stek
Foto: Matilda Lindeblad
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Stek

Av: Tommy Myllymäki

Från: lyckas med ånga

16 ingredienser

Den här klassiska franska rostbiffen är inte tillagad i ånga. Med ugnens lågtemperaturprogram blir köttet perfekt. Du kan istället använda ångan när köttet vilar för att laga potatispurén och grönsakerna som passar perfekt till.

Mera smak. Vill du eftermarinera köttet kan du lägga ner det varma, nystekta köttet i en plastpåse med hackade örter, vitlök, salt och olja. Knyt till, lägg i en form och låt svalna innan du ställer in i kylen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg rostbiff (eller utskuren biff eller filé av nöt)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl blandade örter, hackade (t ex rosmarin, basilika, timjan och mynta)
  • ev 2 klyftor vitlök, hackade

Potatispuré:

  • 2 kg mandelpotatis
  • 1,5 tsk salt
  • 75 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt
  • peppar

Balsamvinägerreduktion:

  • 2,5 dl balsamvinäger
  • 0,75 dl farinsocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk smör, rumsvarmt

Gör så här

  1. En riktigt saftig rostbiff tillagas på låg temperatur tills kärntemperaturen är 55˚.
  2. Gnid in köttet med salt, peppar, örter och eventuellt vitlök.
  3. Lägg det i en ugnsform och stick in termometern så att spetsen hamnar i den tjockaste delen av köttet.
  4. Stek på ugnsprogrammet lågtemperaturstekning 80˚ och sätt termometern på 55˚. Beräkna ca 1 ½ timme från det att ugnen är varm.
  5. Låt köttet vila under aluminiumfolie.
  6. Skala och dela potatisen till potatispurén. Lägg potatisen i en ugnsform tillsammans med saltet.
  7. Sätt ugnen på full ånga.
  8. Beräkna 20–30 minuter från det att ugnen är varm. Prova med en sticka.
  9. Häll över potatisen i en bunke och mosa den grovt med en potatisstöt.
  10. Tillsätt smör och grädde. Späd till lagom konsistens med
  11. mjölken.
  12. Smaka av med salt och peppar.
  13. Till den sötsyrliga balsamvinägerreduktionen låter du vinäger, socker och vatten koka ihop i en liten kastrull ca 5 minuter.
  14. Ta kastrullen från värmen och låt det svalna lite.
  15. Vispa ner smöret i klickar.
  16. Skiva upp köttet och servera med grönsaker, potatispurén och balsamvinägerreduktionen.