Blåmusslor med bacon och vitlöksbröd
Blåmusslor med bacon och vitlöksbröd
12 ingredienser
Blåmusslor i en god musselsoppa med vitt vin. Serveras med bacon och vitlöksbröd.
Se Tommy Myllymäki laga receptet


Ingredienser
Musselsoppa
- 1 kg blåmusslor
- 1 gul lök (stor)
- 2 vitlökar
- 140 g bacon
- 3 dl vitt vin
- 3 dl grädde
- 1 knippe timjan
- 0,5 chilifrukt
Vitlöksbröd
- baguette (eller annat ljust bröd)
- 100 g smör
- 4 klyftor vitlök
- 1 kruka persilja
Gör så här
- Börja med vitlöksbrödet. Skär brödet i mindre bitar.
- Hacka vitlök och persilja fint och blanda med rumsvarmt smör.
- Stek brödet i en torr grillpanna eller vanlig stekpanna så det får lite färg. Placera på en plåt och bred på rikligt med smör på varje bit.
Musselsoppa
- Gör rent blåmusslorna. Spola dem under kallt vatten. Kasta de musslor som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.
- Hacka chili, vitlök och gul lök fint. Strimla baconen.
- Ta en stor och rymlig kastrull, tillsätt olja.
- Fräs lök, bacon och chili tillsammans tills de mjuknar.
- Slå över musslorna och blanda runt.
- Slå på vitt vin och låt det koka upp.
- Sedan på med grädde och fint hackad timjan och låt grytan koka.
- När musslorna öppnar sig är de klara.
- In med vitlöksbrödet i ugnen, ca 200 grader i 5 minuter till smöret smält.
- Om du vill kan musslorna plockas ur kastrullen och så kan såsen kokas samman mer innan servering.