Tomatvariationer med basilikaskum och medelhavsbröd

Tomatvariationer

Tomatvariationer med basilikaskum och medelhavsbröd

Av: Daniel - Sala

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 30 min

En riktigt imponerande förrätt att bjuda gästerna på till helgen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Tomatkräm

  • 2 msk bruschettapulver
  • 4 msk vatten
  • 2 msk olivolja

Tomatchips

  • tomat
  • olja

Bakad tomat

  • tomat (små)
  • olivolja
  • vitlök
  • blandade örter

Basilikaskum

  • 1 dl grädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 kruka basilika
  • 10 g proespuma fed
  • soltorkade tomater
  • buffelmozzarella

Medelhavsbröd

  • 25 g jäst
  • 500 g vatten (24 grader)
  • 10 g honung
  • 500 g Manitoba cream mjöl, eller bagerimjöl
  • 150 g durumvetemjöl
  • 5 g oregano
  • 100 g surdeg
  • 50 g olivolja
  • 15 g havssalt
  • 10 g rossokrydda
  • 50 g smör, smält

Gör så här

Tomatkräm

  1. Blanda 2 msk brushettapulver med 4 msk varmt vatten. Låt stå 3-5 minuter. Tillsätt 2 msk olivolja.

Tomatchips

  1. Hyvla ganska hårda tomater tunt på mandolin, lägg på oljad bakplåtspapper klädd plåt och salta lite. Torka i ugn på 150 grader tills bruna och fina. Låt svalna och lyft försiktigt bort dem.

Bakad tomat

  1. Baka små tomater i ugn tillsammans med olivolja, vitlök och örter 100 grader tills de är lite skrumpna.

Basilikaskum

  1. Koka upp 1dl grädde och 1dl mjölk tillsammans med 1 kruka färsk basilika. Mixa och sila och tillsätt sedan 10g proespuma fed, blanda väl och fyll sifon. Ladda med 2st co2 tuber. Spritsa ut.

Medelhavsbröd

  1. Lös upp jäst och honung i vattnet, tillsätt salt, oregano och rossokrydda. Häll i olivoljan och blanda samman, tillsätt surdeg och mjöl och knåda på låg hastighet ca 12 min.
  2. Dela degen på 3 delar och kavla ut varje del till en rektangel ca 30x20 cm, pensla på smält smör och lite mer rossokrydda. Rulla ihop till en korv och vik in ändarna.
  3. Häll rikligt med olivolja i tre avlånga formar, placera degkorven i formarna och rulla runt den i oljan, toppa med lite flingsalt. Låt jäsa i avstängd ugn ca 70minuter. Grädda sedan på 225 grader tills fin färg, stjälp ur bröden på galler och låt svalna.