Tomatsoppa toppad med bacon

30m
4
Tomatsoppa toppad med bacon
Foto: TV4

Värmande tomatsoppa, med paprika och chili, toppas med baconströssel och fetaostkräm.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

5 december 2017
30m
4

Du behöver

Tomatsoppa

  • 8-10 camparitomater
  • 0,5 rödlök
  • 1 paprika, röd eller gul
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 solovitlök
  • valfria kryddor, förslagsvis torkad timjan och basilika
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • smör eller olja, till stekning

Karamelliserat bacon

  • 140 g bacon
  • 1,5 tsk farinsocker

Fetaostcrème

  • 100 g fetaost
  • 1-1,5 dl crème fraiche

Gör så här

  1. Tomatsoppa
    Skär samtliga grönsaker i lika stora bitar.
  2. Riv, eller pressa, vitlöken.
  3. Finhacka chilifrukten.
  4. Hetta upp smör, eller olja, i en kastrull med höga kanter.
  5. Bryn vitlöken lätt, se till att den inte bränns vid.
  6. Lägg samtliga grönsaker i grytan och stek under omrörning tills tomaterna börjat lösa upp sig något.
  7. Häll i grönsaksbuljongen och sänk värmen.
  8. Låt puttra på medellåg värme i minst 15 minuter.
  9. Mixa soppan slät med stavmixer.
  10. Smaka av med salt, peppar, timjan och basilika.
  11. Karamelliserat bacon
    Skär baconet i små bitar och bryn i en stekpanna på hög värme tills det börjat få färg.
  12. Tillsätt farinsocker och rör om väl tills sockret smält.
  13. Lägg baconet på bakplåtspapper och låt svalna, hacka upp till ett ”strössel” innan servering.
  14. Fetaostcrème
    Smula ned fetaosten i en skål eller bunke.
  15. Tillsätt crème fraiche och vispa med elvisp till en jämn smet.
  16. Servering
    Servera soppan med en klick fetaostcrème och garnera med bacon.
Kommentera receptet

Fler goda recept