• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Tomatsoppa med sting

Tomatsoppa med sting

Tomatsoppa med sting

6 steg att laga

12 ingredienser

45m

Värmande tomatsoppa med hetta från chili och vitlök. Serveras som förrätt!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 förp hela konserverade tomater (à 400 g)
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 kvisttomater
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk strösocker
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 0,5 msk balsamvinäger
  • 1,5 tsk sambal oelek
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk crème fraîche
  • timjan, till garnering

Gör så här

  1. Kryssa de färska tomaterna i botten, skålla dom och skala.
  2. Hetta upp olivolja i en kastrull.
  3. Tillsätt tomater, både de färska och de på burk, grönsaksbuljong, salt, socker och pressad vitlök. Koka upp på stark värme, sänk sedan värmen och låt puttra i 30 min. 
  4. Tillsätt balsamvinäger och sambal oelek. Smaka av. 
  5. Krossa eventuella klumpar av tomater med en gaffel och tillsätt grädde och hetta upp soppan.
  6. Servera soppan med en klick créme fraiche och lite timjan.